Foto: Avaz

Pripadnici Policijske stanice Istočno Novo Sarajevo danas su dostavili Okružnom javnom tužilaštvu u Istočnom Sarajevu izvještaj protiv Gorana Sikime i Aleksandra Mičića, zvanog Aco Makedonac, zbog sumnje da su počinili krivično djelo ubistvo u pokušaju.

Oni se sumnjiče da su učestvovali u vatrenom obračunu koji se odigrao 2. januara oko 3.30 sati u ulici Hilandarska u Istočnom Sarajevu, kod benzinske pumpe Brčko gas.
 
Sikima je u obračunu, koji je ličio na one koje viđamo u akcionim filmovima, izvukao deblji kraj te je ranjen.

Goran Sikima ranije nije punio stupce crne hronike. Aleksandar Mičić, inače poznatiji kao Aco Makedonac, slovi za kontraveznog biznismena koji je gradio stambene zgrade.

Sikima se, prema operativnim podacima, ranije dovodio u vezu s kriminalnom grupom Darka Eleza. S druge strane, Makedonac važi za osobu blisku Đorđu Ždrali

Snimci s videonadzora ispred objekta gdje je došlo do upotrebe vatrenog oružja pokazuju da je Sikima, koji je ranjen u pucnjavi i trenutno se nalazi van životne opasnosti, satima čekao Acu Makedonca ispred njegove zgrade i restorana.
 
Snimci s videonadzora, također, pokazuju da je Sikima, koji se i dalje liječi u bolnici u Istočnom Sarajevu, 1. januara došao ispred restorana u Lukavici, gdje je Mičić s prijateljima i suprugom bio na zabavi. Pucnjava se dogodila nekoliko sati kasnije, kada je Mičić, koji je krenuo sa suprugom u stan, primijetio da ga muškarac, koji je imao masku, satima čeka ispred zgrade.

Iskazi svjedoka, konobara i Mičićeve supruge, koji su bili s Mičićem u društvu, potvrđuju da je Sikima, na upit Makedonca ko je i šta hoće, počeo pucati iz pištolja koji mu je bio u džepu jakne. No, jedan metak pogodio je Mičića u prst, a drugi je prošao kroz jaknu. U strahu da život, Mičić je zatim uzvratio vatru, pogodivši Sikimu u stomak.
 
Saznajemo da je te noći ispaljeno osam metaka, a Sikima je, osim u stomak, pogođen i u lijevu nadlakticu.

Nalazi su pokazali da je Sikima ranjen u stomak i da je pogođen u slezenu, a da je Mičić pucao u samoodbrani - kaže nam Čović.
 
Međutim, nakon pucnjave, Sikima je pobjegao s lica mjesta, uzeo je taksi i odvezao se do KCUS-a, gdje je bio na daljnjem liječenju. Nedugo zatim prebačen je u bolnicu u Kasindol. On se nalazi pod kontrolom policije jer mu je određen pritvor. Policija nikada nije pronašla pištolj.
Sikimu su pripadnici MUP-a KS uhapsili 7. januara i predali kolegama u Istočnom Sarajevu.
 
Policiji je rekao da je u njega pucao Makedonac, koji je istu noć predao oružje, a zatim je pušten na slobodu.
 
Međutim, Makedonac je 9. januara uhapšen i određen mu je pritvor. Nalazi se u Kaznenopopravnom zavodu "Kula”.
Njegova advokatica Čović tvrdi da je Mičić sam zvao policiju i predao pištolj. Kazala nam je da je on ranije prijavio da mu je ugrožena sigurnost i da mu se sprema ubistvo.
 
- Zašto je Mičiću nakon osam dana određen pritvor, iako je utvrđeno da je napadnut i da je pucao u samoodbrani - kaže nam Čović.
 
Kako je saopćio OJT Istočno Sarajevo, obojica su osumnjičena za pokušaj ubistva, s tim da se Mičić tereti za lakši oblik djela, počinjenog "pod posebno olakšavajućim okolnostima".
 
- Mičić je išao prema svojoj kući kada je primijetio Sikimu, koji je preko lica imao zaštitnu masku te kapuljaču preko glave. Pozvao ga je da skine masku da vidi o kome se radi, ali je Sikima izvadio pištolj i prema Mičiću ispalio najmanje dva hica, od kojih ga je jedan pogodio u jaknu - navodi Tužilaštvo.
 
Ubistvo Miloša Ostojića
Inače, kada su u pitanju likvidacije u Istočnom Sarajevu, zanimljivo je da je Miloš Ostojić iz Istočnog Sarajeva, sin vlasnika pekare i picerije ”Zlatno zrno”, ubijen u sačekuši ispred kluba ”Sparta” u Lukavici 2. januara 2019. godine.
 
Zločin se dogodio u oko 23 sata u Karađorđevoj ulici kada se Ostojić, u društvu prijatelja, džipom dovezao do kluba ”Sparta”, čiji je vlasnik.
 
Ubica ga je čekao u zasjedi i, kada je Ostojić izašao iz vozila, prema njemu je iz neposredne blizine ispalio više pojedinačnih hitaca iz automatske puške. S teškim povredama, mladić je prevezen u bolnicu ”Srbija”, gdje je ubrzo podlegao povredama.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )