Foto: Telegram

Ruski vojni komandant poznat kao "General Armagedon" stabilizovao je ruske linije fronta u Ukrajini od preuzimanja vlasti u oktobru i uveo disciplinu u vojsku Кremlja, piše britanski "Telegraf".


Analitičari kažu da organizacione sposobnosti i nemilosrdnost generala Sergeja Surovikina čine opasnim protivnikom za ukrajinsku vojsku.

- On je vjerovatno najkompetentniji komandant koga je Rusija postavila do sada - rekla je Dara Masikot, viša istraživačica politike u Rand Кorporaciji, američkom istraživačkom centru za bezbjednost.

Facebook nam je smanjio distribuciju vijesti na vašoj početnoj strani! Za nesmetano praćenje vijesti i ostalog sadržaja, dodajte cafe.ba besplatnu aplikaciju ! Klikom OVDJE !

General Surovikin je preuzeo komandu nad ruskim snagama u Ukrajini upravo u trenutku kada su one bile izuzetno dezorganizovane i demoralisane.

Trupe su se povukle iz Harkova na sjeveroistoku Ukrajine, u Hersonu na jugu je trpjela poraze, a zapadna artiljerija velikog dometa rušila joj je linije snabdijevanja.

Očajnički želeći da preokrene stvari, Vladimir Putin je unaprijedio generala Surovikina, 56-godišnjeg veterana operacija u Siriji i Čečeniji, za generalnog komandanta ruskih snaga u Ukrajini.

Ubijedio Putina da dozvoli povlačenje iz Hersona

Njegov prvi izazov bio je da ubijedi Putina da dozvoli ruskoj vojsci da se povuče iz Hersona, najvećeg ruskog osvajanja od početka invazije

 

- Tokom te operacije vidjela sam predviđanja da će se povlačenje preko rijeke završiti krvoprolićem ruskih snaga. Nije - rekla je Masikot.

Od povlačenja, ruski vojnici su iskopali mrežu rovova koji koriste prirodnu odbranu i ukrajinskim snagama će biti teško da ih probiju.

 

Kako podseća analitičar Tomas Harding, ruske trupe su prebačene na levu obalu Dnjepra. Premeštanje trupa je omogućilo snagama Rusije da koriste prirodnu barijeru – široku rijeku – da formiraju efikasnu odbranu. Napad na ove pozicije je izuzetno rizičan, posebno zimi.

- Ruski general Surovikin je najveća prepreka ukrajinskoj ofanzivi za vraćanje zemlje. Surovikin je oprezna osoba, a povlačenje trupa iz Hersona, bila je jedna od prvih razumnih odluka koje su donijete. Rusi počinju da se grupišu, i donose racionalne odluke o tome šta treba zaštititi - tvrdi Harding.

Rusija ima za cilj da slomi moral civila

General Surovikin ima nadimak "General Armagedon" jer je gađao civilna područja u Siriji 2017. godine kada je bio komandant ruskih snaga koje podržavaju sirijskog predsjednika Bašara el Asada.
Analitičari kažu da se ponovo vratio na ovu strategiju.

Ruske snage sada svakodnevno gađaju grad Herson artiljerijskim granatama i ispaljuju stotine projektila i dronova na ciljeve civilne infrastrukture širom Ukrajine.

Cilj Кremlja je jednostavan, kažu analitičari - želi da razbije moral civila prisiljavajući ljude da se nose sa temperaturama u debelom minusu bez grijanja ili struje.

Upravo ova nemilosrdnost i pažnja prema detaljima čine generala Surovikina teškim protivnikom, rekao je Mik Rajan, penzionisani australijski general i vojni analitičar.

- Surovikin nije imenovan za ruskog komandanta za odbranu terena. Bez obzira da li je to realno ili ne, Putin će očekivati više agresije i veći vojni uspjeh od svog vojnog vrhovnika u Ukrajini - rekao je on.

 

Ali on je takođe rekao da bi, kao i drugi ruski vojni komandanti, odgovaranje na očekivanja i zahteve Кremlja moglo da se pokaže kao veliki problem.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )