ONE SU SPAS ZA JETRU! Ali ako spadate u ovu grupu ni pod tačkom razno ne smijete da ih jedete!
Izvor: Stil.kurir.rs
×
0
Podijeli
Foto: Screenshot
Obiluju brojnim vitaminima i mineralima, ali oprezno sa njima
Rotkvice, odnosno njihovu porodicu, čini grupa korenastog povrća različitog oblika sa hrskavom teksturom tela i bojom koja može biti različita. Njihov ukus je pun, autentičan, ponekad pikantan. Prepune su vitamina i jedan od najzdravijih izbora za dodatak prolećnoj trpezi.
Rotkvice se razlikuju u boji, a sve sadrže obilje vitamina
Rimljani i stari Grci su ih koristili još prije više od 2.500 godina i kao hranu i kao lijek. Rotkvice mogu da budu crvene, crne, bele, žute, ružičaste ili ljubičaste. Crvena rotkvica je u našim predelima najrasprostranjenija, ali se često koristi i bela rotkva, uglavnom rendana. Daikon, ili japanska rotkvica je bela i izgledom podseća na šargarepu. Crna, ili španska rotkva ima crnu kožu i tijelo. Bez obzira na na boju, njihove zdravstvene koristi su jedinstvene i ogromne.
Zašto su rotkvice korisne za zdravlje
Rotkvice su odličan izvor antioksidanasa kao što su katehin, pirogalol, vanilinska kiselina i druga brojna jedinjenja fenola. Njihova najveća prednost je visok sadržaj vitamina C, što u kombinaciji sa antioksidansima ima ključnu ulogu u borbi protiv oksidativnog stresa i oštećenja ćelija. Vitamin C je značajan za naše kompletno zdravlje, stanje imuniteta, kao i zaštitu od infekcija.