Foto: Screenshot

Obiluju brojnim vitaminima i mineralima, ali oprezno sa njima

Rotkvice, odnosno njihovu porodicu, čini grupa korenastog povrća različitog oblika sa hrskavom teksturom tela i bojom koja može biti različita. Njihov ukus je pun, autentičan, ponekad pikantan. Prepune su vitamina i jedan od najzdravijih izbora za dodatak prolećnoj trpezi.

Rotkvice se razlikuju u boji, a sve sadrže obilje vitamina
 
Rimljani i stari Grci su ih koristili još prije više od 2.500 godina i kao hranu i kao lijek. Rotkvice mogu da budu crvene, crne, bele, žute, ružičaste ili ljubičaste. Crvena rotkvica je u našim predelima najrasprostranjenija, ali se često koristi i bela rotkva, uglavnom rendana. Daikon, ili japanska rotkvica je bela i izgledom podseća na šargarepu. Crna, ili španska rotkva ima crnu kožu i tijelo. Bez obzira na na boju, njihove zdravstvene koristi su jedinstvene i ogromne.
 
Zašto su rotkvice korisne za zdravlje
 
Rotkvice su odličan izvor antioksidanasa kao što su katehin, pirogalol, vanilinska kiselina i druga brojna jedinjenja fenola. Njihova najveća prednost je visok sadržaj vitamina C, što u kombinaciji sa antioksidansima ima ključnu ulogu u borbi protiv oksidativnog stresa i oštećenja ćelija. Vitamin C je značajan za naše kompletno zdravlje, stanje imuniteta, kao i zaštitu od infekcija.
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )