Foto: Srpskainfo

Za sve što su uradili za Republiku Srpsku, za zdravlje svih nas, za očuvanje naših života, radeći poslove koji su i bez pandemije preodgovorni i preteški, ovim odlikovanjima želim da im se zahvalim, poručila je predsjednica RS Željka Cvijanović.

Ove godine, povodom Dana Repubike Srpske sva odlikovanja su ukazom predsjednice Republike dodijeljena onima koji su se cijele minule godine borili protiv pandemije korona virusa: zdravstvenim ustanovama, medicinarima koji su izgubili život u toj borbi, te Republičkoj upravi Civilne zaštite, Fondu zdravstvenog osiguranja RS i Institutu za javno zdravstvo RS.

Ordenom zastave sa zlatnim vijencem odlikovan je Univerzitetski klinički centar RS.

Ordenom zastave sa srebrenim vijencem odlikovano je sedam bolnica u Republici Srpskoj. Ovo odličje dobili se Bolnica “Sveti Vračevi” Bijeljina, Bolnica “Sveti apostol Luka” Doboj, opšte bolnice u Trebinju, Zvorniku, i Gradiški, te bolnici “Srbija” u Istočnom Sarajevu i bolnici “Dr Mladen Stojanović” Prijedor.

Ordenom Njegoša Prvog reda odlikovani su Institut za javno zdravstvo RS, Fond zdravstvenog osiguranja RS i Republička uprava Civilne zaštite RS.

Medaljom zasluga za narod odlikovano je svih 55 Domova zdravlja širom Srpske.

Posebno je bio dirljiv momenat kada je predsjednica RS Željka Cvijanović uručivala posthumna odlikovanja porodicama medicinara koji su izgubili život u borbi protiv pandemije.

Oldikovanje “Krst milosrđa” je posthumno dodijeljen doktoru Draganu Vojvodiću, a primila ga je njegova udovica Biljana Vojvodić. Za preminulog dr Marka Pekiju ovo odličje je primila njegova supruga Sanja Radić Pekija sa djecom.

“Krstom milosrđa” posthumno je odlikovana i laborantska tehničkarkaVladimirka Mirnić, kao i Đoko Mihajlović, dugogodišnji generalni sekretar Crvenog krsta RS, koji je takođe, pomažući drugima, izgubio bitku sa korona virusom.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )