Foto: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

“Veseli se srpski rode”, pjevao je cijeli Beograd sa Novakom Đokovićem nakon nedjeljnog osvajanja turnira Rolan Garos u Parizu. Novak je ovu pjesmu Danice i Ivana Crnogorčevića proglasio svojom himnom.

Danica i Ivan, umjetnici iz Crne Gore, ispisali su ove godine i važnu stranicu zbirke pjesama, antologijske vrijednosti, o stradanju srpskog naroda u Jasenovcu i Donjoj Gradini pjesmom “Rano moja”, za koju je ovdje snimljen spot.

Pjesma je nastala kao želja da duša izrazi bol zbog neviđene žrtve koju je moj narod podnio u dvadesetom vijeku, kaže za Srpskainfo đakon Ivan Crnogorčević, autor teksta.

– To je rana koju nosimo, rana koja nas podsjeća ko smo. Onog trenutka kada postanemo svjesni nje, tada se iz srca rađa pjesma, jer je pjesma univerzalni odgovor na tajnu života. Jedino se kroz pjesništvo, koje je besjeda sa drugim svijetom, može adekvatno izraziti ovako nečuveno žrtvovanje. Taj izraz je istovremeno ono što ova pjesma kao poruku nosi – pojašnjava Crnogorčević svoje pjesničko nadahnuće.


Uskoro premijera u Gradiški


Dijeli sreću i zadovoljstvo zbog skorašnje premijere spota i nastupa u Gradiški zajedno sa suprugom Danicom, najpopularnijom vokalnom solistkinjom i interpretatorkom duhovne i etno muzike u Crnoj Gori.

– Stvarajući pjesmu emocije su bile različite. Potresen sam strahotom stradanja opisanog u pjesmi. Ono je prvi emotivni sloj koji je obojio ovu poetsku strukturu. To je svojevrstan krik duše pred užasom mržnje koja oko sebe sije smrt. Kao hrišćanin uspijevam naći smisao tog stradanja i uvidjeti veličinu žrtve iza koje se, polako, ali sigurno, pomalja vaskrsenje. To je ono što tami patnje daje cilj, a žrtvama neophodni mir – opisao je Ivan svoju pjesničku i duhovnu motivaciju za pjesmu “Rano moja”.

Jasenovac je na simboličkoj ravni žižna tačka, odnos prema kojoj određuje stepen našeg identiteta kao naroda i kao pojedinaca, smatra Ivan Crnogorčević.

– Velika žrtva našeg naroda u Jasenovcu treba da bude podsticaj svima nama da se s najvećom ozbiljnošću posvetimo podizanju pokoljenja koja će svjedočiti da je živa duša ovog naroda i da iz krvi naših predaka nezaustavljivo vaskrsava život – ophrvan teškim istorijskim bremenom srpske istorije iznosi Ivan Crnogorčević doživljaj jasenovačkog stradanja.

Emocija

Osjećam veliku čast i veliku blagodarnost prema bogu što imam priliku da budem dio ovako značajnog pjesničkog i muzičkog djela, kaže za Srpskainfo njegova supruga Danica Crnogorčević.

– Nadam se da sam svojim glasom dovoljno dobro izrazila emociju koju ova tema zahtijeva. Ova pjesma mi je sigurno do sada jedna od najzahtjevnijih, baš iz razloga što se radi o opjevanom mučeničkom stradanju, najvećem u srpskom narodu – navodi Danica.

Ocjenjuje važnom i izrazito originalnom ulogu glumice Ljiljane Čekić u spotu “Rano moja”, koja pojavom i izrazom budi najdublje emocije.

– Zahvalan sam filmskoj ekipi koja se maksimalno potrudila, uložila veliki napor da ova pjesma postane zvuk i slika, u potpunosti saglasna s temom. Taj zadatak nije bio nimalo lak, ali od samog početka ih je, jasno prepoznajem, vodila inspiracija i ljubav pretočena u ovo, mogu slobodno reći, remek djelo, koje će uskoro biti prezentovano našem bogoljubivom narodu – uvjeren je Ivan Crnogorčević.

U filmskoj ekipi koja je uradila spot su scenarista i snimatelj Zoran Pilipović, reditelj Boško Krljaš, asistent snimatelja Danijel Špadić, rasvjetljivač Milan Matijaš, šminkerka Aleksandra Japundža i montažer Goran Puzić.

Premijerno prikazivanje spota “Rano moja” je u Gradiški 24. juna u 20 sati. U programu kojeg organizuje SKPD “Prosvjeta”, osim Danice i Ivana Crnogorčevića, nastupiće Miroslav Vuković, Nikolina Kalajdžić i Minja Šukalo.

Srpska zvijezda Danica

Danica Crnogorčević dosegla je vrhove muzičke kulture i umjetnosti Crne Gore, srpstva i srpskih zemalja. Rođena je u Baru 1993. godine, pjeva etno i duhovne pjesme. Njena pjesma “Veseli se srpski rode”, objavljena na Vidovdan prošle godine, postala je nezvanična himna i simbol protesta u Crnoj Gori.

Diplomirala je na Fakultetu istorije umjetnosti sa prosjekom 10 i stekla zvanje specijalista istorije umjetnosti. Nastupala je na brojnim festivalima duhovne i etno muzike širom Evrope.

Prvi solo album duhovne muzike “Gospode dođi” sa 11 pjesama objavila je 2018. uz podršku i blagoslov manastira Ostrog. U ljeto 2020. objavila je pesme “Pravoslavlje Crnom Gorom blista” i “Veseli se srpski rode”, koje je uradila zajedno sa suprugom Ivanom, a koje su za kratko vrijeme ostvarile meteorski uspjeh.

Od 2018. je udata za sveštenika Srpske pravoslavne crkve, đakona Ivana Crnogorčevića, sa kojim ima troje djece.





Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )