Foto: x.com

Izraelski ministar vanjskih poslova Yisrael Kac u pismu upućenom svom francuskom kolegi Stephaneu Sejourneu izrazio je zabrinutost da bi izraelski sportaši i turisti mogli postati mete terorističkih napada tokom Ljetnih olimpijskih igara u Parizu.

U pismu se ne navodi ima li Izrael neke konkretne informacije o predstojećim napadima, niti se navode neki dokazi. Olimpijske igre počinju u Parizu u petak, a završavaju 11. augusta.

"Određene obavještajne informacije pokazuju da iranski agenti i druge terorističke grupe planiraju napasti članove izraelskog izaslanstva i izraelske posjetitelje. To naglašava naš (izraelski i francuski) zajednički interes da osiguramo sigurnost svih sudionika (Olimpijade)", stoji u pismu.

Ovog petka počinju Ljetne olimpijske igre u Parizu, a sigurnosne mjere u glavnom gradu Francuske su na vrhuncu svih vremena.

Svaki dan ulicama patrolira 30.000 naoružanih policajaca. Na dan starta pridružit će im se još 25.000 pripadnika privatnog osiguranja i 18.000 francuskih vojnika. Pariz je zatvorio važne spomenike i njihovu okolinu.

Kac je u pismu pohvalio sigurnosni pristup Pariza.

"Želio bih izraziti svoju neizmjernu zahvalnost za izvrsne sigurnosne mjere koje je poduzela francuska vlada kako bi osigurala sigurnost naše delegacije i turista. Ovo je jasan dokaz odlučnosti predsjednika (Emmanuela) Macrona i francuske vlade da se suoče s ovim neprijateljski elementi koji žele potkopati legitimitet učešća Izraela na Olimpijskim igrama", komentirao je šef diplomatije jevrejske države.

Podsjećamo, mnogi aktivisti su izrazili ogorčenje dvostrukim standardima, odnosno izbacivanju Rusije koja je započela rat u Ukrajini, dok se Izraelu koji više od 10 mjeseci vodi brutalni rat u Gazi u kojem je ubijemo preko 40 hiljada Palestinaca.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )