Foto: Glas Srpske

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je da je skeptičan kada se radi o tome da će Budimpešta na vrijeme dobiti pomoć od EU usljed poplava u toj zemlji.

"Uz dužno poštovanje, da smo čekali Brisel da nas izbavi, bili bismo do vrata u vodi", rekao je Orban na konferenciji za novinare.

On nije propustio priliku da "potkači" Brisel odgovarajući na pitanje u vezi sa ponudom predsjednika Evropske komisije Ursule fon der Lajen da pomogne zemljama u centralnom dijelu Evrope koje su zahvatile poplave.

"Ukoliko se pojavi situacija u jednoj zemlji, postoji mehanizam koji se može aktivirati jednostranim obavještenjem. Mi smo to učinili, što znači da je Brisel počeo da provjerava da li treba i da li se može pružiti pomoć.

Kada se završe ove komplikovane procedure u Briselu - a nismo kažnjeni ne dobijanjem pomoći koju zaslužujemo, jer je to sve pod znakom pitanja u Briselu - onda ćemo dobiti pomoć", naveo je Orban.

Na ovakve izjave Orbana vjerovatno je uticala ranija odluka Evropskog suda pravde da kazni Mađarsku sa 200 miliona evra zbog kršenja zakona EU o azilu, piše portal "Politiko".

"Za sada, hajde da gledamo pozitivnu stranu stvari i s poštovanjem zahvalimo Briselu što barem misli na nas", dodao je Orban.

Mađarska je jedna od evropskih zemalja koje su pogodile razarajuće poplave, koje su do sada dovele do smrti 21 lica, iako mađarske vlasti još nisu prijavile nijedan smrtni slučaj u toj zemlji.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )