Foto: Arhiva

Radoje Živković Žuti u PU Banjaluka izvadio lažne putne isprave na ime Andrej Jović, koje je koristio na letu za Istanbul

Visokopozicionirani član "Kavačkog klana" Radoje Živković Žuti koji je uhapšen u Turskoj zbog sumnje da je organizovao ubistvo navodnog vođe "Škaljarskog klana" Jovana Vukotića, u Istanbul je odletio sa pasošem Bosne i Hercegovine koji mu je izdala Policijska uprava Banjaluka, objavio je portal UNAwolrd.
 
Izvor blizak istrazi otkriva da je Živković na tom letu koristio lažne putne isprave BiH na ime Andrej Jović.
 
"Pasoš je sredinom prošle godine izdao MUP RS, odnosno PU Banjaluka. Po svemu sudeći radi se o ukradenom identitetu, odnosno o osobi koja godinama nije podizala svoje dokumente u BiH, što je iskorišćeno kako bi se Živkoviću napravila putna isprava s kojom je nesmetano mogao da se kreće po Evropi i regionu", kaže za UNU izvor blizak pravosuđu.
 
On navodi da su istražioci do tih dokaza došli nakon što je prošle godine u Banjaluci uhapšen Almir Jahovićiz Bara, član "Kavačkog klana", za kojim je tada bila aktivna potjernica Interpola Podgorica zbog organizovanja kriminalne grupe i pokušaja ubistva. Jahović je uhapšen kada je uz pomoć Dalibora Ćurlika i Ljubana Poletana iz Banjaluke dobio lažne BH dokumente, zbog čega je Tužilaštvo BiH protiv njih pokrenulo istragu zbog krivotvorenja isprava.
 
"Jahoviću su izrađeni dokumenti na ime Ilija Kojić iz Banjaluke, sa prebivalištem u naselju Trapisti. Potom je otkriveno više dokumenata sa istim prebivalištem i ispostavilo se da je među njima desetak lažnih putnih isprava. Na dokumentima su mahom bile fotografije više poznatih članova "Kavačkog klana", ali sa drugim imenima, odnosno ukradenim identitetima", pojasnio je izvor portala UNAworld.
 
On dodaje da je u jednom od lažnih dokumenata uočena fotografija Radoja Živkovića Žutog, ali sa imenom Andrej Jović. Daljim provjerama je utvrđeno da je Živković taj dokument iskoristio kada je prošle godine otputovao za Istanbul.
 
Podsjetimo, Živković je 16. septembra uhapšen u akciji turske policije zbog sumnje da je organizovao ubistvo člana suparničkog klana Jovana Vukotića, koji je 8. septembra ubijen u okrugu Sisli u Istanbulu u automobilu u kojem su bili njegova supruga, maloljetne dijete i vozač koji nisu povrijeđeni.
 
Kako je saopštila turska policija u akciji je uhapšeno ukupno 12 osoba kod kojih je pronađeno i zaplijenjeno 11 lažnih ličnih karata, šest lažnih pasoša i oružje koje je navodno korišteno u napadu. Među zaplijenjenim dokumentima su i lične karte izdate u BiH, zatim Švajcarskoj, Ukrajini, Češkoj...

Agencija Anadolija javila je da su ubistvo počinili članovi suparničke kriminalne grupe, koji su Vukotića pratili najmanje četiri mjeseca. Istražioci su analizirali 1.700 sati snimaka sa nadzornih kamera koje su sakupili sa 200 lokacija, a na podu i gepeku Vukotićevog automobila otkriveni su GPS uređaji za praćenje.
 
Anadolija piše da su ubistvo počinili E.E i Y.D., članovi kriminalne grupe čiji je vođa Turčin B.B., koji je po Interpol potjernici uhapšen u Italiji.
 
"Istražioci su otkrili da su kolovođe kavačkog klana Radoje Živković i Zdravko Perunović naručili oružani napad na Vukotića u Istanbulu za približno milion evra", navela je Anadolija.
 
Tokom istrage utvrđene su rute bijega osumnjičenih, kao i njihove adrese u pet turksih provincija, gdje su i uhapšeni. Osim dokumenata i oružja u pretresima su otkriveni telefoni, računari i fleš diskovi na kojima je pronađena organizaciona dokumentacija o načinu na koji je napad izvršen. Utvrđeno je i da su osumnjičeni i ranije u više navrata bezuspješno pokušali atentat na Vukotića.
 
Nakon kriminalističke obrade u istanbulskoj Direkciji policije, nadležnim turskim organima predato je 12 osumnjičenih, uključujući Radoja Živkovića, Zdravka Perunovića te E.S, Y.D, E.E, E.T. i F.Y.
 
"Službenici turske policije, koji su također razmijenili informacije sa nadležnima u Crnoj Gori, saznali su da je od 2014. godine u oružanim napadima ubijeno najmanje 50 osoba iz kriminalnih organizacija škaljarskih i kavačkih klanova, a da je razlog za to sukob oko krijumčarenja drogom", navodi Anadolija.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )