Foto: Srna

Oružane snage BiH trenutno raspolažu sa 4.800 tona viškova municije i minsko-eksplozivnih sredstava, te sa 40.000 komada naoružanja, istaknuto je danas na sjednici Strateškog komiteta za naoružanje, municiju i minsko-eksplozivna sredstva.

Na sjednici kojoj je predsjedavao ministar odbrane u Savjetu ministara Sifet Podžić posebno je naglašeno da prilikom demilitarizacije municije i minsko-eksplozivnih sredstava nije zabilježen nijedan vanredni događaj iako je riječ o visokorizičnim procesima.

Na sastanku je kroz predstavljanje rezultata o realizaciji dosadašnjih aktivnosti istaknuto, između ostalog, da su do kraja prošle godine po raznim osnovama, među kojima su prodaja, donacija i demilitarizacija, ukupno riješene 26.722 tone municije i minsko-eksplozivnih sredstava, a od 1. januara do 14. septembra ove godine kroz civilne i vojne kapacitete demilitarizovano 115 tona.

Podžić je zahvalio učesnicima sjednice za podršku u rješavanju viškova naoružanje, municije i minsko-eksplozivnih sredstava kao bezbjednosnog pitanja u BiH.

On je istakao da Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH i dalje ostaju posvećene rješavanju ovog problema s ciljem stvaranja bezbjednog okruženja u BiH, saopšteno je iz Ministarstva odbrane u Savjetu ministara.

U saopštenju se navodi da je istaknuto i da je znatan napredak ostvaren na podizanju stepena bezbjednosti na lokacijama skladištenja naoružanja i municije i minsko-eksplozivnih sredstava, kombinacijom naprednih mjera tehničke, infrastrukturne i proceduralne prirode, sprečavanja zloupotrebe naoružanja kao i obuke personala.

Pri realizaciji svega navedenog, pružena je značajna pomoć međunarodnih partnera kroz realizaciju mnogih projekata.

Šef Misije OEBS-a u BiH Katlin Kavalek istakla je da je prije 2011. godine bezbjednosna situacija na skladištima municije i naoružanja u BiH bila alarmantna.

– Od tada smo postigli mnogo poboljšavanjem bezbjednosne situacije u četiri skladišta putem dva OEBS-ova projekta, te pomažući u uspostavljanju moderne laboratorije za ispitivanje municije u Doboju. Provođenje dva projekta podržalo je 17 članica OEBS-a koje su zajedno uložile više od 3,3 miliona evra u te napore – rekla je Kavalekova.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )