Foto: Arhiva

Drugu godinu za redom, predstavnici Rusije neće učestvovati na ceremoniji povodom godišnjice oslobađanja Aušvica, i pored toga što su taj logor oslobodili pripadnici Crvene armije


Predstavnici Rusije nisu pozvani na obeležavanje 78. godišnjice oslobađanja nacističkog koncentracionog logora Aušvic-Birkenau od strane Crvene armije, objavio je ruski ambasador u Poljskoj Sergej Andrejev.
 
"Nismo dobili nikakve pozivnice, ovo će biti druga godina za redom da ambasadori Rusije i Izraela nisu pozvani na komemoraciju", rekao je on ruskim medijima.
 
"Ipak, naš konzul u Krakovu će posjetiti muzej i položiti vijence na spomenik poginulim zatvorenicima, kao i na gradskom groblju u Aušvicu, gdje su sahranjeni naši vojnici koji su poginuli u oslobađanju logora", izjavio je Andrejev.
 
Pored toga što ruski predstavnici nisu pozvani na ceremoniju, muzej Aušvica je ukinuo i rusku postavku navodeći da, usljed sankcija, Muzej pobjede u Moskvi nije mogao da prebaci potreban novac za njeno održavanje, rekao je ambasador. On je dodao da su riješenja za taj problem postojala, ali da poljska strana za njih nije bila zainteresovana.
 
Muzej Aušvica, koji je organizator ove manifestacije, drugu godinu za redom neće prirediti veliku ceremoniju, već manje okupljanje sa ograničenim brojem gostiju i nekadašnjih logoraša.
 
Nacisti su, tokom Drugog svjetskog rata, u ozloglašenom logoru Aušvic-Birkenau ubili preko milion Jevreja, Poljaka i sovjetskih ratnih zarobljenika. Masovne deportacije zatvorenika u taj logor počele su na proljeće 1942. godine, a ubrzo nakon toga započeli su i sa njihovim masovnim ubijanjem.
 
Izgradnja velikih krematorijuma započela je nakon posjete Hajnriha Himlera tom logoru tokom ljeta 1942. godine, a oni su krenuli sa radom nekoliko mjeseci kasnije. Pripadnici Crvene armije oslobodili su Aušvic-Birkenau 27. januara 1945. godine, a u borbama u njegovoj okolini poginulo je oko 200 sovjetskih vojnika.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )