Foto: null
Kada je u pitanju hrana, raskoš prazničnog stola malo se s čime može mjeriti. Želite li u potpunosti iskoristiti sve delicije koje ste vrijedno pripremali : pečenja, priloge i deserte upakujte u novo ruho i dajte im posve nove okuse. Kako? Lakše nego što možete zamisliti.
Salata od piletine sa jabukama i rukolom
POTREBNO JE: 400 g pečenog pilećeg belog mesa, 2 jabuke, 1 šaka krupnije iseckanih oraha, 1 veza rukole, 150 g feta sira, 1 šaka suvih brusnica ili suvog grožđa.
ZA PRELIV: 2-3 kašike maslinovog ulja, 2-3 kašike balzamiko sirćeta, 1 kašičica meda, 1 kašičica senfa, 1/2 kašičice soli, biber, tucana ljuta paprika.
PRIPREMA: Piletinu i jabuke iseckajte na kockice ili trakice, pa zajedno sa rukolom izmešajte u dubljoj činiji. Preko toga pospite orahe, brusnicu i feta sir. Za preliv u teglicu sipajte maslinovo ulje, balzamiko sirće, med, senf, so, biber i tucanu ljutu papriku. Teglicu zatvorite i dobro izmućkajte, pa pripremljenu mešavinu prelijte preko salate u činiji.
Đuveč sa jagnjećim mesom
POTREBNO JE: 250 g pečenog jagnjećeg mesa, 1 manji komad slanine, 1 veći crveni luk, 2 paprike šilje, 1 ljuta sveža paprika,4-5 paradajza, ulje, so, biber.
PRIPREMA: U tiganj stavite sitno iseckanu slaninu. Kada slanina počne da se topi dodajte na rezance isečen crni luk, a zatim i isečenu papriku i paradajz. Sve posolite pobiberite i kuvajte poklopljeno na laganoj vatri oko 20 minuta. Na pola kuvanja povrću dodajte meso iseckano na rezance ili kockice. Servirajte uz palentu ili kuvani krompir
Ćuretina u tortilji
POTREBNO JE: 4 tortilje, 1 avokado, 2 paradajza, 1 parče kuvanog ili pečenog čurećeg belog mesa ili batak i karabatak, 2 kuvane šargarepe, 100 g sira trapista, 4 kašičice kisele pavlake, sok od 1/2 limete, malo ulja, 1 vezica peršunovog lista, so, biber, ljuta paprika.
PRIPREMA: Očistite avokado, isecite ga na kockice i samo grubo izgnječite. Izgnječen avokado prelijte sokom od limete, dodajte iseckani peršun, posolite i pobiberite i po želji dodajte malo ljute paprike. Tortilju premažite kašičicom kisele pavlake. Redom slažite iseckanu ćuretinu, zatim sir, paradajz, avokado i umotajte sve u rolnice ili napravite paketiće. Svaku rolnicu tortilje stavite u tepsiju, premažite uljem i pospite narendanim sirom. Tortilje pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 15 minuta, odnosno dok tortilje ne dobiju finu krckavu koricu. Poslužite toplo uz salatu po želji.
Čili od svinjetine i pasulja
POTREBNO JE: 250 g kuvanog pasulja, 500 g pečenih svinjskih šnicli, 150 g kukuruza šećerca, 1 manji crni luk, 2-3 kašike ulja, sveži listovi peršuna, so, biber, ljuta paprika.
PRIPREMA: Luk sitno iseckajte i propržite ga u šerpi na malo ulja. Dodajte skuvani pasulj i kukuruz šećerac i nalijte sve sa oko litar vode. Posolite, pobiberite, začinite po ukusu i kuvajte oko 30 minuta da se sve lepo ukrčka. Na kraju dodajte pečenu svinjetinu iseckanu na rezance i iseckani peršun. Poslužite toplo uz parče proje ili tortilje.
Pašteta od pečene piletine
POTREBNO JE: 1 šolja iseckane pečene piletine, 1/2 šolje kikirikija, 1 kocka feta sira, 2-3 kašike pileće supe, na vrh kašičice kari začina, so, biber.
PRIPREMA: U blenderu što sitnije sameljite kikiriki, zatim dodajte piletinu isečenu na kockice. Sve zajedno meljite da se meso potpuno usitni. Dodajte po potrebi pileće supe, da dobijete kremastu smesu, sve izmešajte i začinite kari začinom, solju i biberom.
Pljeskavice
POTREBNO JE: oko 100 g pečenog svinjskog mesa, 1 šolja pire krompira ili izgnječenog kuvanog krompira, 1 kašika brašna, 1 jaje, malo ulja za premazivanje, malo mlevene ljute paprike, so, biber.
PRIPREMA: Meso sameljite, pa mu dodajte pire krompir, brašno, jaje, mlevenu ljutu papriku, posolite i pobiberite. Sve izmešajte viljuškom. Od smese napravite pljeskavice, pa ih pržite u tiganju na zagrejanom ulju, a možete ih i premazati uljem i poslagati u tepsiju i peći u rerni na 250 stepeni oko 15 minuta, odnosno dok pljeskavice ne porumene. Poslužite toplo uz sezonsku salatu i prilog po želji.