Foto: Twitter

Grčko ostrvo Santorini je estetsko čudo, sa svojim kultnim bijelo-plavim građevinama koje se nalaze visoko iznad zaliva. Ovaj rajski lokalitet ima nesvakidašnju priču o svom porijeklu - prije više od tri hiljade godina, vulkanska erupcija okončala je drevnu civilizaciju, a nova studija otkriva naznake o tome kako bi mogla izgledati sljedeća velika erupcija.

Iako je ostrvo Santorini veoma popularno među turistima širom svijeta, naučnike i stručnu javnost posebno privlači izučavanje Santorini vulkana, odnosno pretežno potopljene kaldere, koja se nalazi u južnom dijelu Egejskog mora. Nakon svake erupcije, vulkan na Santoriniju je punio zalihe magme, pripremajući se za još jednu džinovsku eksploziju. Jedan od najzloglasniji od ovih "ispada" dogodio se 1560. godine p.n.e, tvrde naučnici. 
 
Ostrvo je negdje u sredini kataklizmičkog ciklusa, a vulkanolozi su trenutno najviše zabrinuti za ostrvski vulkan Kameni. Jedna od njegovih erupcija izazvala je značajne eksplozije 726. godine i na osnovu vulkanskih stijena oporavljenih od erupcije, smatralo se da je ovo najgori scenario koji bi Kameni mogao da proizvede. Sada je otkriveno da je erupcija bila za jedan do dva reda magnitude snažnija, govori studija objavljena u Nejčr Geosajns. Procjenjuju da je najmanje 100 milijardi kubnih stopa lave, pepela i užarenog kamenja izbačeno iz pomenutog vulkana:
 
"Da se dogodi danas ovakva erupcija imala bi velike implikacije", Jonas Preine, geofizičar.
 
Ovo je nepoželjna vijest, kako za mještane koji žive na Santoriniju, tako i za dva miliona turista koji ga posjećuju svake godine. "To povećava mogućnost za umjerene i velike eksplozivne erupcije", kaže Dejvid Pajl, vulkanolog, a piše Nešnel Džiografik.
 
Ipak, nema razlog za paniku

Stručnjaci ističu da je rizik od velike erupcije u bliskoj budućnosti na Santoriniju nizak i nema znakova da će se skoro dogoditi. Ističe se da vuklane svakako treba ozbiljno shvatiti, a posebno vulkan Kameni s obzirom na njegov "cunamigeni potencijal": "Iako studija kaže da je erupcija koja se dogodila 726. bila veća nego što smo mislili, to ne povećava značajno moju zabrinutost", kaže Ejmi Donovan, vulkanolog.
 
Nije iznenađujuće da se vulkan takođe budno nadgleda danonoćno, jer svaki znaci nemira će vjerovatno biti otkriveni u najranijim fazama, naglašavaju naučnici.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )