Foto: srpskainfo.com

Bivša vršiteljka dužnosti direktorice Službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona Fatima Budić uhapšena je u policijskoj akciji.

Skupa sa još jednom osobom, koja je takođe uhapšena, ona se sumnjiči za pronevjeru 1,2 miliona KM.
 
Naime, po nalogu Tužilaštva Tuzlanskog kantona i naredbi Kantonalnog suda u Tuzli istražitelji Sektora kriminalističke policije MUP-a TK obavili su pretrese u Službi za zapošljavanje TK te na još dvije lokacije u privatnim objektima u Sapni i Srebreniku, potvrđeno je za Klix.ba.
 
Kako je potvrđeno iz Kantonalnog tužilaštva u Tuzli, dvije odgovorne osobe iz Službe za zapošljavanje TK su uhapšene.
 
– Oni su osumnjičeni za zloupotrebu položaja i ovlaštenja, a vezano za neregularnosti prilikom implementacije projekta sufinansiranja poslodavaca za zapošljavanje 200 osoba sa evidencije nezaposlenih pod nazivom ‘Posao za sve 2022. u ukupnoj vrijednosti od 1.200.000 KM koji je objavljen u augustu 2022. godine – kazao je portparol Kantonalnog tužilaštva u Tuzli Admir Arnautović.

Arnautović je dodao da se neregularnosti odnose na izmijenjene liste poslodavaca kojima su odobrena sredstva za sufinansiranje suprotno uslovima u objavljenom programu, odnosno na to da su favorizovani određeni poslodavci sa kojima su zaključeni ugovori, a nisu bili na listi prioriteta, dok su određene firme koje su ispunjavale uslove umjesto njih stavljene na listu za čekanje i tako im je nanesena šteta.
 
Kako Klix.ba saznaje, u akciji su uhapšeni bivša v.d. direktorice Službe za zapošljavanje TK Fatima Budić i šef Odjeljenja opštih i pravnih poslova Šemsudin Hasanović.
 
Osumnjičeni će uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu biti predati u nadležnost tužilaštva. Postupajući tužilac će donijeti naredbu o provođenju istrage i ispitati osumnjičene, nakon čega će se odlučiti koje dalje mjere i radnje će biti poduzete u odnosu na osumnjičene osobe, piše Klix.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )