Foto: CENTAR ZA ŽIVOTNU SREDINU BANJALUKA/USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Irfan Samardžić, direktor "Zanni BH" iz Lukavca, nije dobio priliku da građanima Bosanskog Petrovca objasni zašto bi bilo dobro da ovo preduzeće u njihovom mjestu izgradi spalionicu opasnog otpada.

Nezadovoljni građani, koji su izričito protiv spalionice, dočekali su ga sa uzvicima negodovanja i transparentima. Okupili su se ispred Centra za kulturu, u kojem je, na inicijativu investitora, zakazan okrugli sto o ovoj temi. Kada je skup počeo, građani su ušli u salu i “preuzeli kontrolu”, tako da je nakon više od sat vremena buke i galame, okrugli sto i definitivno otkazan.

– Otjerali smo ga! Nije ni trebalo da dolazi, ne treba nam ni on, ni njegova spalionica, neka je gradi u svom Lukavcu – uzvikivali su Petrovčani.

Građanima i aktivistima iz Bosanskog Petrovca danas su u pomoć došli i ekolozi iz Centra za životnu sredinu Banjaluka, koji su čak pokušali da smire situaciju, govoreći da Samardžića treba pustiti da kaže šta ima, i da oni imaju argumente kojima će odgovoriti na njegove tvrdnje.

Petrovčani, međutim, nisu bili zainteresovani ni za kakvu priču, niti argumente, pa su brzo ućutkali i ekologe, koji su im saveznici u borbi protiv spalionice.

I samo zakazivanje okruglog stola pratile su brojne kontroverze. Samardžić je poziv na okrugli sto, upućen opštinskim odbornicima, načelniku opštine, lokalnim javnim ustanovama i preduzećima, poslao prije dva dana, a do predsjednika mjesnih zajednica taj je poziv stigao tek jutros.

Načelnik opštine Mahmut Jukić je preko društvenih mreža i loklanog radija poručio da ne može doći na okrugli sto, zbog ranije preuzetih obaveza, ali je sugrađanima poručio da je uz njih i da nikad neće podržati ništa čemu se građani protive.

Da se građani protive izgradnji spalionice životinjskog, farmaceutskog i medicinskog otpada, na samo četiri kilometra od centra Petrovca, već je odavno jasno i o tome je ranije pisala Srpskainfo.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )