Foto: avaz

Stariji Alen Alić za kojim su bile raspisane dvije centralne potrage predat u nadležnost Sudske policije

Zeničanin A. A. (44) koji je uhapšen u ponedjeljak u Mostaru, nakon kriminalističke obrade predat je sudskoj policiji, budući da su za njim raspisane dvije centralne potrage, od kojih je jedna za izdržavanje zatvorske kazne.

Odbrana šutnjom
Radi se, kako saznajemo, o Alenu Aliću, a zajedno s njim pripadnici Sektora kriminalističke policije MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona uhapsili su i njegovog mlađeg brata Adija (34) te A. M. (41) iz Sarajeva.

Uhapšeni su nakon što se policiji u Mostaru posljednjih dana obratio veći broj građana iz ulice Ante Starčevića, koji su prijavili sumnjivo ponašanje i kretanje njima nepoznatih osoba u toj ulici.

Tokom provjere navoda građana, policijski službenici SKP MUP-a HNK uspjeli su identifikovati te tri osobe, a u pretresu stana koji su iznajmili te vozila koje su koristili pronašli su dvije automatske puške s pripadajućim okvirima i municijom, jedan pištolj (airsoft), više potkapa, kaciga, maski za lice i rukavica.

Šta su njihovim hapšenjem spriječili pripadnici SKP-a može se samo pretpostaviti, a tokom kriminalističke obrade, uhapšeni trojac je, saznajemo, „šutio kao zaliven“.

Poznati pljačkaši
Braća Alić su odranije poznata u kriminalnom podzemlju BiH. Jedno od najpoznatijih njihovih djela je oružana pljačka koju su počinili početkom juna 2011. godine, kada su iz vozila BH Pošte u Kuli kraj Zenice odnijeli plijen od 40.000 KM namijenjenih za isplatu penzija. Za tu pljačku stariji brat je osuđen na četiri godine i jedanaest mjeseci, a mlađi Alić na pet i po godina zatvora.

Također, utvrđeno je da su njih dvojica učestvovala u razbojništvu koje se dogodilo u Zračnoj luci Dubrovnik prije pet godina, kada su, vozeći ukradeni motocikl, oteli od uposlenika torbu s novcem aerodromskog duty free shopa.

Provalnički alat
Također, kako su kazali iz MUP-a, kod uhapšenih su pronađeni i razni alati za vršenje provala, ometač signala, kao i alat za otključavanje vozila, te druga oprema i sredstva pogodna za vršenje krivičnih djela teška krađa i slično. Također, kod Adija Alića je pronađena i privremeno oduzeta vozačka dozvola Republike Hrvatske za koju se sumnja da je krivotvorena.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )