Foto: Nic Bothma/EPA

Naučnici su otkrili dvije nove vrste ajkula koje žive u dubinama Zapadnoindijskog okeana.

To su ajkule testerače sa po šest škrga na obje strane i karakterističnim, dugim njuškama sa velikim brojem zuba i pipcima pomoću kojih otkrivaju plijen.


Jedna od ovih vrsta, koja na latinskom nosi naziv Pliotrema annae, otkrivena je pošto su jedan primjerak ulovili ribari u Zanzibaru, dok su njuške druge vrste, poznate pod nazivom Pliotrema kajae, pronađene na Madagaskaru, a još neki primerci kasnije su pronađeni i u muzejskim zbirkama, ali pod pogrešnim nazivima, navodi internet sajt Si-en-ena.


Ove ajkule mogu dostići dužinu od 1.5 metara, a u divljini još nije uočen nijedan živi primjerak.


– Zajedno sa ribarima, u to vrijeme smo sprovodili istraživanje o ajkulama i ražama, i shvatili da se te ajkule testerače ne poklapaju sa postojećim vrstama – rekao je autor studije Endrju Templ, istraživač-saradnik na univerzitetu u Njukaslu, Velika Britanija.

– Do sada smo pronašli dva primjerka, jer ove vrste nisu uobičajene – rekao je on.


Templ kaže da je istraživanje, čiji su rezultati objavljeni juče u časopisu PlOS uan pokazuje koliko je važan Zapadnoindijski okean kada je riječ o biodiverzitetu ajkula i raža, kao i “koliko toga i dalje ne znamo”.


– Region je veoma malo proučen, a većina onog što znamo dolazi iz rada u ribolovnim područjima. Poteškoća leži u tome što su mala ribolovna područja dominantna tom u regionu, a najmanje pola miliona ribara koristi više od 150,000 plovila – tvrdi Templ.


Zbog velikog broja tih područja i relativno malobrojnih plovila, teško je pratiti cjelokupan ulov, stoga je moguće da neuobičajene vrste često neko vrijeme ostanu neotkrivene, objašnjava on.


Prije najnovijeg otkrića, zabilježena je samo jedna vrsta ajkule testerače sa šest škrga. Ovakve ajkule su zaista neobične jer većina ajkula testerača sa obje strane ima po pet škrga, navodi njemački istraživač Simon Vajgman, jedan od autora studije.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )