Foto: Tanjug/AP

Naučnici vjeruju da su konačno otkrili pravo poreklo pandemije kovida i odbacili su popularnu teoriju da je virus procurio iz laboratorije.

Velika međunarodna studija, koja je objavljena u četvrtak, navodi da je virus "počeo da živi" na vlažnoj pijaci u Vuhanu u Kini i da vjerovatno nije dio naučnog eksperimenta.

Naučnici su testirali genetski materijal životinja koje su prodavane na pijaci 2019. godine i pronašli su tragove virusa korona u nekim vrstama.

Ističu da je ovo prvi put da su naučnici "izolovali" životinje koje su možda odgovorne za prenos virusa na ljude.

"Ovo dodaje još jedan sloj nagomilanim dokazima koji ukazuju na isti scenario - da su zaražene životinje donesene na pijacu od sredine do kraja novembra 2019, što je izazvalo pandemiju“, rekao je autor studije Kristijan Andersen iz Scripps Research-a.

Vjeruje se da je rakun-pas, životinja slična lisici uobičajena u istočnoj Aziji, najveći nosilac virusa.

Utvrđeno je i da su druge životinje, kao što su cibetke palmašice, bambus-pacov i malajsko bodljikavo prase, nosili kovid-19 pre nego što se proširio na ljude.

Ovo nije konačna lista jer su mnoge ključne životinjske vrste uklonjene sa pijace prije nego što je stigao kineski zdravstveni tim, rekla je Florans Debar iz Francuskog Nacionalnog centra za naučna istraživanja, koja je vodila studiju.

Naučnici primjećuju da su mnogi od ranih slučajeva u Vuhanu, gradu od 12 miliona ljudi, bili radnici sa pijace.

Dugo se vodila polemika o izvoru pandemije koja je odnijela oko sedam miliona života, a jedna od teorija jeste da je virus procurio iz laboratorije Instituta za virusologiju u Vuhanu. Ova teorija privukla je pažnju nakon što je direktor FBI Kristofer Rej rekao da biro vjeruje da je "kovid 19 najvjerovatnije nastao u laboratoriji koju kontrolišu kineske vlasti", prenosi Dejli mejl.

 

Predsednik SAD Džo Bajden nije uspio da zaustavi priču o curenju u laboratoriji pošto je naredio istragu te teorije.

Nakon objavljivanja ove najnovije studije, naučnici sada insistiraju da je pandemija nastala na pijaci kao što je prvobitno objavljeno. Studija je zasnovana na novoj analizi podataka koje je objavio Kineski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Podaci su sakupljeni od više od 800 uzoraka na i oko pijace Huanan početkom januara 2020. godine, i iz genetskih uzoraka prvih pacijenata koji su imali kovid-19.

Istražitelji iz kineskog CDC-a su 1. januara 2020, nakon što su životinje uklonjene i samo nekoliko sati nakon što je pijaca zatvorena, otišli na pijacu da uzmu uzorke.

Uzeli su uzorke sa podova, zidova i drugih površina i vratili se nekoliko dana kasnije da bi se usredsredili na površine u tezgama koje prodaju divlje životinje, kao što su kavezi i kolica koja se koriste za trasnport životinja.

Uzeli su i uzorke iz odvoda i kanalizacije.

Stručnjaci upozoravaju da pouke iz pandemija kovida-19 nisu izvučene, uz mogućnost da nas ponovo pogode pandemije izazvane trgovinom divljim životinjama.

"Ovo je najrizičnija stvar koju možemo da uradimo, da uzmemo divlje životinje koje vrve od virusa, a zatim se igramo vatrom dovodeći ih u kontakt sa ljudima koji žive u srcu velikih gradova, čija gustina naseljenosti olakšava ovim virusima da zavladaju“, rekao je Majkl Vorobi sa Univerziteta Arizona, jedan od autora studije.

Drugi stručnjaci se slažu. Odvojeno komentarišući, profesor Džejms Vud, epidemiolog sa Univerziteta u Kembridžu, koji nije učestvovao u studiji, rekao je: "Iako su na globalnom nivou uloženi napori da se pooštri laboratorijska biobezbjednost kako bi se osiguralo da virusi ne mogu slučajno da pobjegnu, malo ili ništa nije urađeno ni na ograničavanju trgovine divljim životinjama".

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )