Foto: Pixabay

Više od 1.000 naselja drevnih Maja otkriveno je u Gvatemali uz pomoć laserskog skeniranja iz vazduha. Ta naselja bila su međusobno povezana, nalikovala su kraljevstvu i činila su više od 400 gradova kojima se mogu odrediti granice, a stara su između 2.200 i 3.000 godina.


Među naseljima koja su bila skrivena hiljadama godina, otkrivene su kuće, sportski tereni, vjerski, ceremonijalni i društveni centri, kao i široka mreža nasipa i kanala koji su iz povezivali.

„Mnoga od ovih naselja pokazuju politički, društvenu i geografsku povezanost sa drugim naseljima u neposrednoj blizini, što je rezultiralo konsolidacijom u najmanje 417 drevnih gradova i sela sa prepoznatljivim granicama lokaliteta”, naveli su naučnici u svom radu, objavljenom u časopisu „Kembridž juniverziti pres“.


Povezanost naselja sugeriše da su ona bila dio države koja je nalikovala na kraljevstvo, budući da su u većini njih pronađeni dokazi o zajedničkoj ideologiji.

Skriveno kraljevstvo otkriveno je zahvaljujući laserskom skeniranju nazvanom LIDAR (Light Detection and Ranging), jednom od najmodernijih tehnologija, poznatom i kao optički ili laserski radar.

„Nalazi otkrivaju da je za izgradnju ovakvih objekata bilo potrebno poznavanje mnogih veština: proizvodnja kreča i maltera, znanje arhitekture, a pretpostavlja se i da su naselja imala pravne i verske zvaničnike“, navodi se u naučnom radu.

Naučnici dodaju da je za izgradnju građevina drevne civilizacije Maja koje su otkrivene, kao što su velike platforme, palate, brane, piramide, nasipe i puteve na njima, bilo potrebno organizovati na hiljade radnika i stručnjaka.



Postoje i dokazi o pametnim sistemima za odvodnjavanje i sakupljanje vode, koji omogućavaju lakše kretanje vode između naselja u vremenima suše ili poplava - nešto za šta se zna da su ljudi Maja bili stručnjaci, prenosi Sajens alert.

Sistem za vazdušno skeniranje zasnovan na svjetlosti pomaže naučnicima da mogu lako da „zavire" ispod šumskih krošnji i drugih vrsta vegetacije, i da dođu do čvrstih podzemnih struktura. LIDAR, tehnologija koja je otkrila i ovo skriveno majansko kraljevstvo, koristi se intenzivno i za otkrivanje kambodžanskih gradova i amazonskih sela.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )