Foto: pixabay

Svako ko je ikada imao začepljen nos zna koliko problema ovo stanje može izazvati. Osim što vam nos stalno curi, zapušen nos može biti uzrok glavobolja, a u ozbiljnijim slučajevima izaziva i zapaljenje sinusa.

Da li vas muči zapušen nos? Ako želite da saznate kako otpušiti nos, evo nekoliko savjeta i prirodnih rješenja koja vam mogu pomoći.
 
Crni luk kao prirodni lijek za zapušen nos

Od davnina, crni luk se smatra jednim od najsnažnijih prirodnih antibiotika. Fenolne komponente imaju jako antibakterijsko i antivirusno dejstvo. Što su mu miris i aroma jači, bogatiji je antioksidansima, a samim tim i zdraviji.Najbolje je konzumirati ga sirovog. Liječenje crnim lukom ne oštećuje sluzokožu nosa i ne izaziva zavisnost. Pogodan je i za primjenu kod male djece.
 
Oljuštite jednu glavicu crnog luka i presjecite je na pola. Uzmite jednu polovinu i pokušajte da kroz nos udišete njen miris narednih pet minuta. Ponovite po potrebi.
 
Ulje eukaliptusa kao savršen lijek za zapušen nos

Pravi se od svježih listova biljke eukaliptus. Veoma korisno kod poteškoća sa gornjim disajnim putevima kao što su sinusitis i začepljen nos. Savršen je lijek za prehladu, grip i infekcije koje se često javljaju zimi.
 
Umiruje i pomaže kod nesanice, koja se često javlja kod osoba sa blokiranim disajnim putevima.
 
Miris je blag i osvježavajuć, pa se može primjeniti i kod liječenja male djece.
 
Sipajte tri kapi ulja eukaliptusa u kadu sa kupkom. Lezite u kadu i boravite u njoj narednih 15 minuta. Ponoviti svaki dan uveče pred spavanje.
 
Jabukovo sirće za čišćenje sluzi

Kada se pravi od čistih, organskih sastojaka, može značajno da ojača vaš imunitet i generalno da poboljša vaše zdravlje. Rastvara sluz koja se nagomilava po tijelu, pa čak i u nosu.
 
Rješava problem začepljenih i upaljenih sinusa i ublažava sve simptome koji ga prate.
 
Inhalacija mirisa bosiljka, ali i konzumacija ove biljke u vidu začina, čaja ili bilo kog drugog oblika, spriječiće taloženje sekreta
 
Nakon tretmana jabukovim sirćetom, vaši disajni kanali će ponovo normalno funkcionisati.
 
Pomešajte dvije kašičice jabukovog sirćeta sa soljom tople vode. Dodajte kašičicu meda. Piti tri puta dnevno.
 
Limun olakšava izbacivanje sekreta iz nosa

Bogat je antioksidansima i jedan je od najpoznatijih izvora vitamina C. Olakšava izbacivanje sekreta iz nosa. Smanjuje upalu krvnih sudova unutar nosa, zahvaljujući visokoj koncentracije askorbinske kiseline.
 
Upotreba limuna u ishrani vam garantuje jak imunitet i brz metabolizam, a postoje i naučni dokazi da ovo citrusno voće smanjuje rizik od srčanog udara i pojave kancera.
 
Dvije kašike limunovog soka pomiješajte sa pola kašičice crnog mljevenog bibera i vrlo malo soli.
 
Nanesite smjesu unutar nosnih šupljina. Dejstvo ćete osjetiti nakon par minuta.
 
Bosiljak kao lijek za zapušen nos

Inhalacija mirisa bosiljka, ali i konzumacija ove biljke u vidu začina, čaja ili bilo kog drugog oblika, spriječiće taloženje sekreta i pomoći će vam da izbacite količinu koja je začepila vaš nos.
 
Ublažićete i glavobolju, nesanicu i mučninu. Bosiljak možete gajiti kod kuće ili u stanu, u saksiji ili u bašti i koristiti ga po potrebi.
 
Uberite 4-5 svježih listića bosiljka, sažvaćite ih dobro, pa progutajte. Raditi ovo jednom ujutru prije doručka i jednom uveče nakon večere.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )