Foto: Estlunar.fo

Radovi na prvom podvodnom kružnom toku završeni su ispod sjevernog Atlantskog okeana, u sklopu radova na 11 kilometara dugačkom tunelu ispod dna koji povezuje 2 od 18 Farskih ostrva.

Kružni tok će uskoro biti pušten u promet i ne samo da će služiti za saobraćaj, već je nesvakidašnji inženjerski poduhvat uljepšan instalacijom domaćeg umjetnika Trondura Patursona.

Na najdubljem svom dijelu, tunel "Ejsturojar" leži 189 metara ispod dna okeana.

Parlament Farskih ostrva je 2014. godine odobrio planove izgradnje tunela koji bi povezivao prijestonicu Torshavn sa dva mesta na ostrvu Ejsturojar - Runavikom i Strendurom.

Tunel će skratiti razdaljinu između Toršavna, koji se nalazi na najvećem i najnaseljenijem ostrvu Strejmoru, sa dva sela na ostrvu Ejsturojar sa 55 na 17 kilometara.

Vrijeme putovanja će sa sat vremena biti skraćeno na 16 minuta.

Gotov i prije roka

Drugi tunel je takođe u izgradnji i spajaće ostrva Strejmoj i Sandoj. Sistem tunela je najveći infrastrukturni projekat u istoriji Farskih ostrva i planira se da bude gotov do 2024. godine.

Vrijednost radova na oba tunela procijenjena je na 265 miliona dolara.

Radovi na tunelu prema Ejsturojaru planirani su da budu završeni do početka 2021. godine, ali su urađeni prije roka, pa će biti otvoren 19. decembra kada prođe sve bezbjednosne provjere.

Što se tiče drugog tunela oko 60 odsto radova na bušenju je završeno.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )