Foto: Ilustracija

U BiH se danas održavaju osmi po redu lokalni izbori u BiH, na kojima birači odlučuju o tome ko će biti novi gradonačelnici i načelnici, te odbornici u skupštinskim klupama u Republici Srpskoj, FBiH i Brčko distriktu. Birališta su otvorena u sedam časova. Pravo glasa imaju 3.400.204 registrovana birača.

7.50-Član Centralne izborne komisije BiH Jovan Kalaba rekao je jutros da očekuje da lokalni izbori  u BiH proteknu fer i pošteno i u skladu sa demokratskim standardima.

-Očekujem i da građani u što većem broju izađu na izbore i da glasaju u skladu sa ličnim uvjerenjima - rekao je novinarima Kalaba, nakon što je posjetio biračko mjesto u banjalučkoj Osnovnoj školi "Georgi S. Rakovski".

7.40 - U Drvaru je na jednom biračkom mjestu evidentirano kašnjenje. Pravo glasa na lokalnim izborima u ovoj opštini ima 6.371 birač,

7.36 - U opštini Srbac biračka mjesta jutros su otvorena na vrijeme, osim jednog gdje je evidentirano kašnjenje od 11 minuta, a pravo glasa na lokalnim izborima ima 17.356 glasača, rekao je Srni predsjednik OIK Duško Mitrić.

7.35 - U opštini Kostajnica jedno biračko mjesto otvoreno je jutros sa zakašnjenjem, dok su ostala otvorena na vrijeme u 7.00 časova, rekao je Srni predsjednik Opštinske izborne komisije Duško Rodić.

-Biračko mjesto Škola jedan otvoreno je sa sedam minuta kašnjenja i za toliko će biti produžen izborni proces na ovom biračkom mjestu - naveo je Rodić i naveo da pravo glasa na lokalnim izborima u Kostajnici ima 4.985 lica.

7.33 - Biračka mjesta ma u Foči otvorena su na vrijeme, osim na dva na kojima su zabilježena kašnjenja od pet i sedam minuta, zbog prebrojavanja glasačkih listića, rekao je Srni predsjednik OIK Vide Vuković.

7.30 - U opštini Kostajnica jedno biračko mjesto otvoreno je sa zakašnjenjem, dok su ostala otvorena na vrijeme u 7.00 časova, rekao je predsjednik Opštinske izborne komisije Duško Rodić.

- Biračko mjesto Škola jedan otvoreno je sa sedam minuta kašnjenja i za toliko će biti produžen izborni proces na ovom biračkom mjestu - naveo je Rodić.

7-05 - U Ambasadi BiH u Srbiji jutros je otvoreno biračko mjesto za glasanje iz inostranstva na lokalnim izborima u BiH, izjavio je Srni predsjednik biračkog odbora Oliver Mićić.

On je rekao da je biračko mjesto u Ambasadi BiH otvoreno u 7.00 časova i glasanje protiče regularno.

Za glasanje na ovom biračkom mjestu prijavilo se 196 birača.

7.00 – Otvorena su birališta.Biračka mjesta biće otvorena od 7.00 do 19.00 časova.

Birači na ovim izborima biraju ukupno 58 novih saziva opštinskih vijeća u FBiH, 53 skupštine opština u Republici Srpskoj, 111 načelnika opština, 21 gradsko vijeće u Federaciji, deset skupština gradova u Republici Srpskoj, 32 gradonačelnika te Skupštinu Brčko distrikta. Osim toga zagarantovana mjesta za pripadnike nacionalnih manjina obuhvataju 23 kandidata u 21 opštini. Direktno na izborima neće biti izabrani gradonačelnici Sarajeva i Mostara i u Brčko distriktu, jer na tim adresama tu ulogu imaju izabrani odbornici.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )