Foto: MaminSvijet.hr

Uva ili medveđe grožđe je niski, razgranati zimzeleni grm. Biljka je dobila naziv dobila po medvjedima jer se oni najčešće hrane njenim plodovima

Medvjeđe grožđe, poznatije kao uva, uglavnom je polegnuti grm obrastao jajastim, čvrstim i kožastim listovima dužine 2 do 3 mm. Cvjetovi bijele ili svjetloružičaste boje, a oblik im je zvonast. Raste po suvim, rijetkim, pješčanim ili kamenitim borovim i drugim crnogoričnim šumama, među grmljem po sunčanim obroncima i po planinskim pašnjacima Balkanskog poluostrva, naročito u zapadnim dijelovima.
 
Biljka bogata arbutozidom

Cvjeta od aprila do jula, u zavisnosti od nadmorske visine na kojoj raste. Plod je mala, crvena jednosjemena bobica koja sazrijeva u jesen. Plodovi su jestivi, ali bezukusni, pa ih više preferiraju ptice i druge divlje životinje. Uva se uglavnom razmnožava vrežama, a nešto manje sjemenom.
 
List se bere u proljeće kad je biljka u cvijetu. Najbolji je mlad list sa zelenih grančica. U proleće braon list ima najblagotvornija dejstva, jer tada ima najviše arbutozida. Listovi su neprijatnog, oporog i nagorkog ukusa.
 
Za šta je dobar čaj od uve?

Od davnina je ova biljka korišćena za liječenje bolesti bubrega, bešike i mokraćnih kanala. Njena ljekovita svojstva baziraju se na prisustvu 5-11 odsto glikozida arbutina u ćelijskom soku. Zahvaljujući njemu, uva ima diuretičko dejstvo. Tokom izlučivanja arbutin ima antiseptički uticaj na mokraćnu sluznicu. Druge hemijske materije koje se nalaze u listovima su: metilarbutin, glukozid erikolin, galna kiselina, elaginska kiselina.
 
Uva pomaže u smanjenju pretjeranog nakupljanja mokraćne kiseline i bolova kod kamenja u bubrezima. Listovi su bogati taninima i nekad su se koristili za farbanje odjeće i kože.
 
Pri korištenju preparata od uve potrebno je pripaziti da lijekovi i dodaci ishrani nemaju kiseli uticaj na urin. To su na primer: vitamin C, sok od brusnice, sok od narandže i drugih agruma. Preparati od te biljke mogu da nadraže bubrege i sluzokožu, pa se nikako ne bi trebali koristiti tokom dužeg vremenskog perioda, a trudnice bi ih trebale izbjegavati. Takođe, preparati od uve se ne preporučuju ni djeci mlađoj od 12 godina.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )