Foto: Twitter

Mnogi koji su se zatekli u Helsinkiju 4. juna a do prije dvije godine, kad Finska slavi Dan zastave, ili pak 6.decembra, kad Finci proslavljaju Dan nezavisnosti, ostanli su u nevjerici ugledavši jedinice finskog ratnog vazduhoplovstva kako ponosno marširaju noseći na čelu povorke zastave s kukastim krstom.

Finska je od 1918 godine koristila drevni simbol svastike na spomenicima, medaljama i ordenima, a onaj crni i uspravno položeni, za razliku od nacističkog nakošenog kukastog krsta, redovno se mogao vidjeti na vojnim paradama, vježbama ili ceremonijalnim prilikama tamošnjeg ratnog vazduhoplovstva. Kukasti krst je naime do ljeta 2020 godine bio simbol komande ratnog vazduhoplovstva smještenih u pokrajinama Laponiji, Kareliji te Satakunti.

Ovaj zbog nacista omraženi, a u mnogim zemljama i zabranjeni simbol, u finskom ratnom vaduhoplovstvu koristio se od 1918. godine, kad je u toj zemlji izbio građanski rat između proboljševičkih pristaša, tzv. crvenih, i vladinih antisocijalista, tzv. bijelih. Te godine je švedski grof Eric von Rosen pripadnicima 'bijelih' jedinica darovao avion koji je bio ukrašen plavim kukastim krstom, a kako je sam jednom prilikom naglasio, kasnije omraženi znak bio je nacrtan na letjelici isključivo zato što mu se svidio taj simbol.



Švedski aristokrat i etnolog Von Rosen se zanimao za vikinšku ostavštinu te je istražujući nordijske artefakte zapazio neobičan krst koji je prisvojio koristeći ga kao lični znak. Upravo je taj znak gostujući kod Von Rosena primijetio i Hermann Göring, drugi čovjek Trećeg Reicha, zapovjednik njemačkog Luftwaffea, otac zloglasnog Gestapa i Hitlerov dogovoreni nasljednik koji je oženio sestru Von Rosenove supruge.
 
Preispitujući istoriju, Finci danas nemaju problema sa službenim oznakama koje uvelike podsjećaju na zloglasni Treći Reich i naciste, pojašnjavajući kako su usvojili kukasti krst dvije godine prije Hitlera te prije nego što je Von Rosen postao otvoreni simpatizer zločinačkog poretka u Njemačkoj.

Finske vazduhoplovne snage prestale su da koriste stari amblem koji je sadržao svastiku, prenio je BBC na ljeto 2020 godine.
 
Dugo vremena amblem finskih vazduhoplovnih snaga sadržao je svastiku i par krila. Međutim, svastika, simbol star nekoliko hiljada godina uobičajeno povezivan sa nacistima, sada je izbačen iz amblema.
 
Vazduhoplovne snage Finske koristile su simbol svastike još od svog osnivanja 1918. godine, vrlo brzo po sticanju nezavisnosti zemlje i ne mnogo prije od pojave nacizma,dvije godine.
 
Plavi simbol svastike na bijeloj pozadini nalazio se na avionima finskih vazduhoplovnih snaga sve do 1945. godine, a ovo nije imalo za cilj da pokaže odanost nacističkoj Nemačkoj, sa kojom Finska i jeste bila u savezničkom odnosu.
 
Simbol je sa aviona uklonjen nakon Drugog svjetskog rata, ali je i dalje bio prisutan u nekim drugim amblemima avijacije, na zastavama, ukrasima i uniformama.


 
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )