Foto: Ilustracija

Prema statističkim podacima, nedostatak gvožđa u tijelu problem je koji se sreće kod čak 30-40% stanovništva našeg kontinenta. Može biti uzrokovano raznim faktorima, od navika u ishrani, pa sve do hroničnih bolesti.

Gvožđe je jako važan mineral koji ljudskom tijelu treba iz mnogo razloga.
 
"Gvožđe je presudno, jer je ključna komponenta crvenih krvnih zrnaca i, ako u tijelu ima malo gvožđa, smanjiće se kapacitet prenosa kiseonika", kaže nutricionista Julijana Hever.
 
Anemija je uobičajena kod žena, pogotovo u godinama kad su trudne i kada doje. Zapravo, ljudima širom svijeta najčešće on nedostaje, a to pogađa oko milijardu ljudi. Žene između 19 i 50 godina treba da unose 18 mg gvožđa svaki dan, a trudnicama je potrebno duplo više.
 
Simptomi koji mogu ukazivati na niži nivo gvožđa u krvi: hroničan umor, stalno vam je hladno, blijeda koža, glavobolja, kratak dah, lupanje srca, suva kosa i koža, krhki nokti, nemirne noge.
 
Ukoliko su vam ljekari savjetovali da bi trebalo da povećate nivo gvožđa u krvi, ovo je savršen napitak za vas.
 
Sastojci:
 
Dvije srednje glavice cvekle
 
Šargarepa
 
Manja jabuka
 
Kašika meda
 
Kašika cijeđenog limuna
 
Priprema:
 
Izblendajte cveklu, pa je ubacite u posudu. Zatim to isto uradite sa šargarepom i jabukom. Kada ispasirate sve sastojke, sjedinite ih, pa dodajte kašiku meda i limunovog soka. Sve dobro izmješati, pa staviti u teglu ili staklenu posudu.
 
Preporučljivo je da uzimate jednu do dvije kašike svakog dana.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )