Foto: pixabay

Osim što čine prostorije našeg doma ljepšim i prozračnijim, neke biljke u stanju su, više od ostalih, doprinijeti poboljšanju našeg zdravlja. Saznajte koje od njih bi valjalo da se nađu u vašem domu.

Zdravlje čovjeka uveliko ovisi o prehrani i tjelovježbi, no ključno je i okruženje u kojem on boravi. Unošenje određenih sobnih biljaka u vaš dom može učiniti primjetnu razliku u vašem raspoloženju, razini stresa, kvaliteti sna, disanju i cjelokupnom zdravlju. U nastavku saznajte o kojima od njih je riječ.
 
Aloe vera
 
Znamo da je aloe vera prirodni odgovor na teške opekline od sunca i iritacije kože. Biljka se koristi hiljadama godina kao uobičajeni prirodni lijek za kožu i unutarnju upotrebu. No, aloja nudi i druge zdravstvene prednosti dok je samo držite u vašoj kući. Sama biljka izvrsno pročišćava zrak. Djeluje tako da apsorbira čestice u zraku koje mogu doći iz boja, sredstava za čišćenje i drugih hemikalija. Ova vrlo izdašna biljka također je ukusan dodatak smoothiejima, sokovima i drugim receptima za zdravu hranu. Također, aloju je zgodno imati pri ruci za povremene opekline od sunca ili kuhinjske opekline. Slatka, zelena i lagana, aloe vera je sveobuhvatno prekrasna sobna biljka za zdravlje i čovjekovu dobrobit.
 
Paprat
 
Bujnu i izdašnu paprat zapravo je NASA proučavala zbog njene sposobnosti pročišćavanja zraka. Mnogi je nazivaju "elektranom za uklanjanje spojeva poput plastike, formaldehida i dima iz zraka". Grmolika lišća paprati magično apsorbiraju ove otrovne spojeve i pretvaraju ih u materijale koje biljka može koristiti za vlastiti rast i dobrobit. Također, poznata je po tome što je lako njegovati i što donosi neke lijepe "šumske vibracije" u vaš dom, što je samim tim čini i jednom od najboljih biljaka za čovjekovo zdravlje.
 
Lavanda
 
Ova prekrasna biljka poznata je po svojoj nježnoj aromi, srebrnastom lišću i ljubičastim cvjetovima. Smatra se osnovnom kućnom biljkom za kuhinju ili začinski vrt, a savršena je i kao kućna biljka. Suptilan i ugodan miris lavande nudi dobrobiti za ublažavanje stresa, može ublažiti napetost i pomoći u pronalaženju mira i tišine koji su vam potrebni prije nego što se uvučete u krevet. Nije ni čudo što se miris lavande često koristi u spa proizvodima, svijećama, sapunima, soli za kupanje i proizvodima za njegu kože. Ova omiljena biljka može sretno živjeti bilo gdje u vašem domu, ali ćete većinu njezinih dobrobiti iskoristiti ako je držite u spavaćoj sobi. Prisutnost lavande može poboljšati san i ublažiti nemir, tjeskobu, depresiju i nesanicu. Držite ovu mediteransku ljepoticu u prozoru s dovoljno sunčeve svjetlosti. Lavanda voli sunce i, iako preferira dubinsko zalijevanje, zalijevajte samo kada je tlo gotovo suho.
 
 
Zlatni puzavac
 
Zlatni puzavac je mnogima favorit u svijetu zelenila - i to s dobrim razlogom. Ove živopisno zelene i grmolike loze jedna su od biljaka koje je najlakše uzgajati i održavati na slabom osvjetljenju. Puzavac pročišćava zrak od toksina kao što su formaldehid, benzen i ugljični monoksid. Također, može pomoći u uklanjanju neugodnih mirisa i ublažiti umorne oči koje su dugo bile vezane za ekran.
 
Orhideja
 
Orhideje su egzotično tropsko cvijeće duboke simbolike i klasične ljepote. Osim što su nevjerojatan dodatak sobi, orhideje takođe nude mnoge zdravstvene prednosti. Mogu poboljšati san, potaknuti opuštanje i pojačati osjećaj smirenosti. Osušene orhideje također se koriste u tradicionalnim ljekovitim čajevima za jačanje imunološkog sustava i ublažavanje osjećaja umora. Ove nevjerovatne biljke nisu samo lijepe, već su i velikodušne u svojim zdravstvenim prednostima.
 
Ruzmarin
 
 
Još jedna dobro poznata i omiljena kulinarska biljka, ruumarin, također se koristi u tradicionalnoj medicini već hiljadama vijekova. Smatra se snažnim lijekom za poboljšanje fokusa i koncentracije, a u vašem domu mogao bi se sjajno uklopiti zbog svoje ljepote i ljekovitih svojstava. Dokazano je da jednostavno mirisanje biljke ruzmarina poboljšava pamćenje i koncentraciju, pa ju je najbolje držati u prostoriji gdje bi vam dobro došlo mentalno jačanje. Ruzmarin je, kao i lavanda, mediteranska biljka koja voli sunce i ne previše vode. Prednost je u tome što možete uvijek imati pri ruci svježi ruzmarin za kuhanje.
 
Biljka zmija
 
Biljka zmija popularna je i dobro poznata biljka za poboljšanje kvalitete zraka u zatvorenim prostorima. S posebnim utjecajem tokom noći, držite biljku zmiju u spavaćoj sobi kako bi ugljični dioksid pretvorila u kisik dok spavate kako biste poboljšali svoj san. Držite ih nekoliko i po kući kako biste bili sigurni da se kvaliteta vašeg zraka pravilno filtrira. Biljka zmija također upija hemijske čestice u zraku, poboljšavajući vaše opće dobro. Lijepe, zmijolike i minimalističke, ove su biljke savršeni dodatak uređenju vašeg doma i cjelokupnom zdravlju.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )