Foto: srpskainfo.com

Jedan od osnovnih preduslova jakog imuniteta je dobar metabolizam i probava, a to znači i da povremeno morate da odmorite stomak i organe za verenje od teške, masne i začinjene hrane. Ovo podrazumijeva povremeni detoks i čišćenje crijeva.

Ishrana je u ovom postupku veoma bitna, a prijedlog je da nekoliko dana izbjegavate meso, namirnice životinjskog porijekla, gdje uključujemo i mliječne proizvode koji takođe mogu biti problem, ali takođe i šećer.

U nastavku vam predstavljamo nekoliko namirnica koje su najefektnije u posutku čišćenja crijeva.

Fermentisana hrana
U sistemu za varenje se nalazi puno bakterija koje pozitivno utiču na probavu, neutrališu toksine i podstiču apsorpciju hranljivih materija iz hrane. Ukoliko dolazi do narušavanja ravnoteže u crijevnoj flori, naš organizam može biti ugrožen. Fermentisana hrana obiluje zdravim bakterijama i pomaže u održavanju ravnoteže u crijevnoj flori. Zato češće uživajte u kiselom kupusu, krastavčićima, kefiru…

Zeleno lisnato povrće
Ako je ova vrsta namirnica često na vašoj trpezi vaš organizam će dobiti velike količine korisnih materija. Ovo povrće je bogato hlorofilom koji pozitivno utiče na varenje i čišćenje crijeva. Neka se na vašoj trpezi češće nađu spanać, blitva, zelena salata…

Kupusnjače
Ova vrsta povrća sadrži u prosječnoj porciji 25-40 procenata dnevnih potreba vlakana a samo 100 kalorija.

Ishrana bogata karfiolom, kelerabom, kupusom i brokolijem će vašim crijevima pružiti obilje blagotvornih sastojaka. Pogledajte i 10 dobrih razloga da jedete karfiol.

Bijeli luk
Ovaj zdrav dodatak jelima ne samo da pruža specijalitetima divnu aromu, već je veoma zdrav za čišćenje creva. Beli luk ima antiupalna, antibakterijska i antiparazitska svojstva koja pomažu u čišćenju organizma od toksina. Ovo povrće popravlja varenje, podstiče apsorpciju zdravih materija iz hrane i eliminaciju otrova.

Aloe vera
Sok od aloe vere se koristi u liječenju mnogih zdravstvenih problema, uključujući i tegobe s varenjem. Ova lekovita namirnica ima antiupalna svojstva i tako deluje preventivno na mnoga oboljenja, pa će i vaša crijeva biti zaštićena od štetnih uticaja. Pogledajte i Lekovita svojstva aloje.

Jabuke i jabukovo sirće
Većina tretmana za čišćenje creva podrazumeva konzumiranje svežih jabuka, sosa od jabuka, soka ili jabukovog sirćeta. Pored toga što su bogate vlaknima, jabuke sadrže i pektin koji izuzetno blagotvorno utiče na rad crijeva. On se nalazi i u kori citrusa i bananama i pomaže eliminisanje teških metala i drugih otrova iz organizma.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )