Foto: Pixabay

Zaboravili smo da smo prije "100 godina" kupili pirinač. Pronašli smo ga u špajzu iza "ostalog inventara" i šta sad sa njim? Prva pomisao jeste da ga bacimo. Ali, naučnici ističu da ako je bio hermetički zatvoren, neće škoditi da napravimo, na primjer, rižoto. Poznato je da postoji hrana koje traju dosta dugo i skoro da ne mijenja ukus. Evo i koja je.

Puteru od kikirikija ili instant kafi, ako se dobro čuvaju, neće biti ništa godinama i možemo da ih konzumiramo bez ikakvih problema, tvrde stručnjaci.

Bitno je samo da ih sklonimo od sunčeve svjetlosti, toplote i vlage. Dakle, potrebno je da ih zatvorimo u hermetičke posude i ostavimo u ostavi. Koja se još hrana ne kvari brzo i traje decenijama?
 
Med

"Tečno zlato" traje večno i to zahvaljujući svojim karakteristikama - ima nizak udio vode i visok procenat šećera, pa bakterije ne mogu da utiču na ovu namirnicu. 

Da ova namirnica zaista nema rok trajanja govori i činjenica da su 2015. godine arheolozi u jednoj grobnici u Egiptu pronašli posude sa medom stare nekoliko hiljada godina, a zanimljivo je da je i dalje bio jestiv: "Bakterije i mikroorganizami ne mogu da prežive u takvom okruženju kao što je med", rekla je Amina Haris, izvršna direktorka Centra za med i oprašivanje na Institut u Dejvisu.
 
Ukoliko na teglama piše koji je rok trajanja, to se obično odnosi na početak kristalizacije, što je redovan proces meda i ne utiče na njegovu jestivost, piše Insajder.

Pirinač

Ukoliko se nalazi u hermetički zatvorenoj posudi, bijeli pirinač može da traje između 25 i 30 godina, prema podacima Ministarstva poljuprivrede u Americi.

Što se tiče braon pirinča, koji važi za zdraviji u odnosu na bijeli, njegov rok trajanja nije ovako dug, jer ima izvestan procenat nezasićenih masti koje utiču na njegovu kvarljivost. Tada je preporučljivo da ga koristimo do datuma utisnitog na ambalaži.

Puter od kikirija

Može da "izdrži" i do pet godina i to zahvaljujući što ima dosta masti, a malo vode: "Visoka količina masti i vitamina E kojom je bogata ova namirnica sprječavaju oksidaciju i produžavaju rok trajanja", kaže Ričard Feliks sa Institutu za istraživanje hrane u Njujorku. Naučnici kažu da nam neće ništa biti i ako pojedemo puter od kikirikija kome je prošao rok trajanja: "Ukus mu neće biti dobar, ali neće štetiti organizmu", kaže profesorka Maribet Kozin.

Osušene mahunarke

Pasulj i sočivo mogu da traju neograničemo. Neophodno je da se dobro čuvaju od vlage, jer bilo koji kontakt sa vodom njihov rok trajanja drastično smanjuje. Konzervisane mahunarke ne možemo jesti posle isteka datuma na konzervi, jer se u njihovom sastavu se nalazi voda.

Ekstrakt vanile

Vanila će svakom kolaču dati lijep i prijatan miris, a dobra vijest je da ekstrakt vanile traje neograničeno, a možda će čak i "postati bolji sa godinama jer sadrži 35 odsto alkohola", kaže ekspert za kuvanje Bet Nilsen.

Instant kafa

Može da "izdrži" i do 20 godina u ostavi (naravno da se podrazumijeva da je u pakovanjima u koje ne može da dopre vlaga) i neograničeno u zamrzivaču.

U pakovanjima instant kafe nema šećera, masti ili dodataka nekih žitarica pa je samim tim kvarljivost namirnice skoro nemoguća.

Alkohol

Neotvorene flaše žestokog pića poput votke, viskija i ruma ostaće zauvijek pitke sve dok se pravilno čuvaju. Na njih utiče svjetlost, te je dobro da se odlažu na mjesta do kojih ne dopire sunce. Takođe, ovo neograničenost u roku trajanja ne važi za likere i aromatizovana pića, jer ona sadrže šećere ili mlijeko što ih stavlja u red pića koje se moraju konzumirati do određenog vremena.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )