Foto: PROMO

Donosimo vam tri recepta sa Quick & Easy mješavinama začina iz Kotányija kojima nećete moći odoljeti

Nove Quick & Easy mješavine začina koje su za kratko vrijeme postale omiljeni saveznici u kuhinji na susjednom tržištu, sada polako postaju glavni alat za ukusna jela u bosanskohercegovačkim porodicama.

Bez stresa i dugotrajnih priprema, uz Quick & Easy vaša jela će postati prave delicije, a dom će mirisati na domaća i svježa jela kojima niko neće moći odoljeti – a sve u samo pola sata. 

Odmah osmislite agendu za naredne dane, jer ćete imati slobodnog vremena na pretek. Ne morate se stresirati oko toga koje jelo bi danas moglo biti na repertoaru, a da je pritom ukusno i zdravo i da svi ukućani budu zadovoljni.

Tu je Kotányi besplatna knjižica recepata koja će biti vaš spas kada ostanete bez ideja. Knjižica recepata nudi raznovrsna jela sa Quick & Easy mješavinama začina za grill, ćevapčiće, krompir, variva, povrće, svinjetinu, kotlete i piletinu. Jednostavno preuzmite svog magičnog Kotányi pomagača i neka vaša kuhinja postane vaša stress free zona: https://www.kotanyi.com/hr/quick-easy/. 

Za vas smo izdvojili tri provjerena jela čija priprema će trajati 30 minuta sa Quick & Easy mješavinama začina koje su inače bez aditiva i bez konzervansa. Pomoći će vam da konačno više uživate u opuštenoj porodičnoj atmosferi uz fine obroke. 

RECEPT: Brzo varivo od graha



Sastojci za osam porcija:

• 2 l vode
• 1 žlica ulja 
• 1 konzerva (400 g) crvenog graha 
• 300 g krompira
• 1 mrkva
• 200 g štapića celera
• 2 žlice koncentrata paradajza
• 1 vrećica Kotányi Quick & Easy mješavine začina za VARIVO
• 50 g baby špinata 
• parmezan za posluživanje

 PRIPREMA:

 1.   Krompir ogulite i narežite na 1x1 cm kockice. Ogulite mrkvu te ju narežite kao i celer na kolutiće širine 0,5 cm. Operite špinat i narezano povrće.

2.   Zagrijte ulje u većem loncu i dodajte krompir, mrkvu i celer. Pržite povrće 3 minute, dodajte koncentrat paradajza i Kotányi Quick & Easy mješavinu začina za varivo te pržite još 2 minute.

3.   Ulijte 2 l kipuće vode i kuhajte 15 minuta. Ocijedite konzervu graha i dodajte u povrće, te nastavite kuhati još 10 minuta. Maknite varivo s vatre, dodajte špinat i promiješajte.

4.   Poslužite uz naribani parmezan i tostirani hljeb.

RECEPT: Piletina s porilukom i gljivama



Sastojci za četiri porcije:

• 600 g otkoštenog zabatka
• 1 poriluk
• 250 ml povrtnog temeljca
• 250 g šampinjona
• 1/4 vrećice Kotányi Quick & Easy mješavine začina za PILETINU
• 2 žlice maslinovog ulja
• 30 g maslaca
• 1/4 žličice Kotányi šarenog papra
• 100 ml bijelog suhog vina 
• 200 ml vrhnja za kuhanje
• 400 g tjestenine po izboru (spaghetti, tagliatelle, fettuccine, linguine)

PRIPREMA:

1.   Zakuhajte posoljenu vodu u većem loncu. Otkošteni pileći zabatak začinite Kotányi Quick & Easy mješavinom začina za piletinu. Na srednje jakoj vatri zagrijte veću tavu, dodajte maslinovo ulje i meso. Pecite piletinu 4 minute sa svake strane uz povremeno okretanje.

2.   U međuvremenu nasjeckajte poriluk na tanke kolutiće te ih operite i ocijedite. Gljive nježno prebrišite papirnatim ubrusom i nasjeckajte na ploške.

3.   Gotovo meso izvadite na tanjur i pokrijte folijom. U istu tavu u kojoj ste pekli meso dodajte maslac, poriluk i gljive te pirjajte 5 minuta uz povremeno miješanje.

4.   U tavu s porilukom i gljivama dodajte vino i začinite paprom te nastavite pirjati još 2 minute. Ulijte temeljac, vratite piletinu sa svim sokovima koje je pustila i kuhajte 8 minuta povremeno okrećući piletinu.

5.   U vodu koju ste zakuhali dodajte tjesteninu i kuhajte prema uputama na pakiranju. Kuhanu tjesteninu ocijedite i prebacite u zdjelu za serviranje.

6.   U tavu s piletinom ulijte vrhnje za kuhanje te kuhajte još 3 minute. Poslužite uz kuhanu tjesteninu i salatu po želji.

RECEPT: Kremasta palenta s pečenim povrćem, narom i feta sirom

Sastojci za četiri porcije:

Za palentu:

• 800 ml vode 
• 1/2 žličice Kotányi morske soli 
• 150 g palente
 • 50 g maslaca 
• 100 g krem sira

Za pečeno povrće:
• 300 g brokule 
• 300 g cvjetače 
• 400 g batata 
• 1/2 vrećice Kotányi Quick & Easy mješavine začina za POVRĆE
 • 70 ml maslinovog ulja

Dodatno:

• 1/2 nara 
• 100 g feta sira

PRIPREMA:

1.   Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Brokulu i cvjetaču operite i natrgajte na cvjetiće veličine 3 cm. Batat ogulite i narežite na kocke veličine 3x3 cm.

2.   Prebacite povrće u zdjelu, prelijte maslinovim uljem i začinite Kotányi Quick & Easy mješavinom začina za povrće te dobro promiješajte.

3.   Prebacite povrće na lim za pečenje i stavite u pećnicu. Pecite 10 minuta, promiješajte i nastavite peći još 10 minuta.

4.   Dok se povrće peče pripremite palentu. Zakuhajte vodu, dodajte sol i smanjite vatru. Dodajte palentu u vodu, pojačajte vatru na srednje jaku i kuhajte 5 minuta uz neprestano miješanje. Maknite s vatre, dodajte maslac i krem sir, promiješajte dok se ne sjedini i podijelite na 4 tanjura. 

5.   Pečeno povrće rasporedite na tanjire s palentom, posipajte narom i feta sirom te poslužite.

Ostale besplatne recepte za jela gotova u svega 30 minuta preuzmite na linku: https://www.kotanyi.com/hr/quick-easy/

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )