Foto: BACK TO THE BASICS/YOUTUBE

Ako vas zanimaju trendovi u zdravoj ishrani i uživate u pripremi nutritivno bogate hrane, te vam je važno da sadrži obilje minerala i vitamina, provjerite koje su to namirnice dobile status "superhrane" u 2022. godini.

Stručni magazin “Today's Dietitian” nedavno je sproveo studiju u saradnji sa 1. 173 sertifikovana dijetetičara i nutricioniste o ovogodišnjim trendovima u ishrani, a ovi stručnjaci objavili su i listu 10 najzdravijih namirnica u 2022, staviviši akcenat na hranu biljnog porijekla sa širokim spektrom nutritivnih prednosti.

– Sa rastućom popularnošću biljne ishrane i fokusom na zdravlje i imunitet, alternative bogate hranljivim materijama biće ključni element u ishrani potrošača koji sve češće posmatraju hranu kao lijek za izbjegavanje bolesti – rekla je Luiza Polok, jedna od autorki studije.

1. Fermentisana hrana
Fermentisana hrana poput jogurta i kimčija (koreanskog ljutog kupusa) nalazi se na vrhu liste, i to zahvaljujući svojstvima koja jačaju imunitet i podstiču zdravlje crijeva. Ishrana bogata fermentisano hranom povećava raznolikost mikrobioma crijeva i poboljšava imunološke reakcije, tvrde istraživači Medicinskog fakulteta na Stanfordu.

2. Borovnice
Ovo voće je malo, ali ima puno benefita! Bogate su antioksidansima, koji pomažu u zaštiti ćelija od slobodnih radikala i mogu da smanje rizik od raka, srčanih i drugih bolesti. Antioksidansi takođe su neophodni za jaču kosu, nokte i sjajnu kožu.

3. Egzotično voće
Standardno voće poput jabuka i pomorandži uvijek je dobrodošlo, ali 2022. godina biće godina egzotičnog voća kao što su asai bobice i peruanske jagode. Asai bobice imaju visok sadraj antioksidanata, što pomaže u snižavanju holesterola i čuva mozak od oštećenje prouzrokavnog starenjem.

4. Sjemenke
Sjemenje poput čija sjemenki ili sjemenki konoplje su namirnice velike nutritivne snage. Čia sjemenke su prepune antioksidanasa, minerala, vlakana i omega-3 masnih kiselina, kao i kalcijumom, fosforom i magnezijumom.

5. Zeleni čaj
Ovaj napitak su Japanci konzumirali hiljadama godinama, i to sa dobrim razlogom! Studije ukazuju na to da zeleni čaj ima antiinflamatorna svojstva i svojstva koja utiču na jačanje imuniteta, ali i sagorevanje masti, te ubrzavanje metabolizma.

6. Orašasti plodovi
Orašasti plodovi su odličan izvor proteina i vlakana. Pistaći, na primjer, imaju visok sadržaj antioksidanata, a neke studije pokazale su da mogu da utiču na poboljšanje vida, te da preventivno djeluju na srčane bolesti.

7. Lisnato povrće
Lisnato, zeleno povrće poput zelja i spanaća definitivno zaslužuju mjesto u vašoj ishrani! Sadrže pun proteina i flavonoida, koji pomažu u zaštiti od oštećenja slobodnih radikala i različitih upalnih procesa.

Spanać je bogat i vitaminima A i C, a naučno je dokazano da pomaže u snižavanju krvnog pritiska i smanjenju rizika od srčanih oboljenja.

8. Kelj
Kelj, koji takođe pripada zelenom, lisnatom povrću, zaradio je sopstveno mjesto na listi zbog brojnih nutritivnih prednosti. Kelj je, kao i spanać, bogat proteinima i flavonoidima, a bogat je i vitaminima A, K i C, te je dobar izvor vlakana.

9. Drevne žitarice
Ovaj izraz odnosi se na sve one žitarice koje se nisu mijenjale hiljadama godina poput kinoe, amaranta, tefa, faro žitarice… Kinoa je svakako najpopularnija žitarica ovog tipa, a ima visok sadržaj vlakana, vitamina B6 i C, i sadržin svih devet esencijalnih aminokiselina!

10. Avokado
Avokado je bogat antioksidansima, ali i drugim hranljivim sastojcima koji pomažu kod holesterola. nege kože, zdravlja očiju, gustine kostiju, a sadrži i masti koje su zdrave za srce!, prenosi Žena Blic.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )