Foto: Pixabay

Kroz arterije cirkuliše krv koja je bogata kiseonikom sve do srca i ostalih tkiva u tijelu. Ako su one zapušene, nastaje veliki rizik od pojave moždanog ili srčanog udara, kao i od ostalih kardiovaskularnih oboljenja.

Redovna fizička aktivnost i izbalansirana ishrana mogu efikasno smanjiti masnoću koja se taloži. Pojedine namirnice, zbog svog sastava, mogu efikasno smanjiti količinu naslaga na arterijama koje se talože vremenom.
 
1. Lubenica 

Sada je sezona lubenica, a ovo voće je mnogima omiljeno ljetnje osvježenje. Sjajan je izvor prirodne aminokiseline L-citrulin. Ona djeluje na organizam tako što podstiče biohemijske procese kojima se arterije opuštaju, a upalni procesi umanjuju. Ona može sniziti i krvni pritisak.
 
2. Kurkuma

Upalni procesi su ključni uzrok arteroskleroze, odnosno promena zbog koji postaju tvrđi zidovi arterija. Kurkumin, glavni sastojak kurkume, blagotvorno utiče na arterije. Ova magična biljka sadrži i vitamin B6, zahvaljujući kom se održava zdrav nivo homocisteina i može se spriječiti dalje taloženje naslaga na zidovima krvnih sudova.
 
3. Špinat

Povrće obiluje vlaknima, mineralima i vitaminima, a tamnozeleno lisnato povrće odličan je izbor za snižavanje krvnog pritiska i taloženja masnoća na zidovima arterija. Špinat sadrži kalijum, folnu kiselinu i vlakna i kao takav može smanjiti rizik od nastanka arteroskleroze. Možete ga koristiti u salatama, smuti sokovima i kao dodatak brojnim jelima poput riže ili čorbe.
 
4. Integralne žitarice

Vlakna koja se nalaze u integralnim žitaricama vezuju višak lošeg holesterola i uklanjaju ga iz tijela. One sadrže i magnezijum koji opušta i širi sidove krvnih sudova. Pomaže i u održavanju normalnog krvnog pritiska.
 
5. Orašasti plodovi

Potrudite se da zamijenite grickalice i slatkiše opašastim plodovima poput badema, lješnika, praha i sl. Orašasti plodovi bogati su vlaknima, proteinima, vitaminom E i nezasićenim masnim kiselinama. Badem obiluje i magnezijumom.
 
6. Maslinovo ulje

Ova vrsta ulja spada u najbolje izbore masti u ishrani. Bogato antioksidansima i nezasićenim masnim kiselinama, obara loš i diže dobar holesterol. Preporučljivo je da koristite djevičansko, hladno cijeđeno ulje.
 
7. Riba

Sardine, losos, haringa, tunjevina, skuša predstavljaju masne ribe koje bi trebalo da jedete oko dva puta nedjeljno. Omega-3 zasićene masne kiseline koje sadrži ova hrana, podiži nivo dobrog holesterola, smanjuju trigliceride i mogu smanjiti upalne procese.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )