Foto: pixaby

Proteini su ključni za oporavak stanica i tkiva, a pomažu i stabilizovati šećer u krvi i utažiti glad.

U prehranu biste trebali uključiti kvalitetne, nemasne proteine kako biste efikasno smršali te ojačali i poboljšali cjelokupno zdravlje.

Na primjer, masni komadi mesa sadrže proteine, ali su istovremeno prepuni zasićenih masti, soli i drugih nezdravih sastojaka.

Životinjski proteini sadrže devet aminokiselina koje se nazivaju esencijalnima jer su neophodne za gradnju proteina, hormona i neurotransmitera, a naša tijela ih ne mogu proizvesti, već se moraju unijeti hranom. Biljni izvori proteina također sadrže aminokiseline i mogu biti dio zdrave i raznolike prehrane.

Stručnjaci za prehranu sastavili su popis sedam najboljih visokokvalitetnih izvora proteina – biljnih i životinjskih.

Jaja

Prema dijetetičarki Julie Epton, jaja se smatraju najboljim proteinom.

– Jaja su zlatni standard jer imaju najviše aminokiselina. Po pitanju biološke vrijednosti, jaja imaju 100 bodova, a govedina 80. Samo protein sirutke ima viši rezultat – 104 boda – pojasnila je.

Prsa peradi bez kože

Pileća i pureća prsa idealni su za izgradnju, popravak i održavanje mišićne mase jer prirodno imaju malo zasićenih masti i soli. Prsa peradi bez kože dobar su izvor vitamina B, koji je neophodan za sintezu DNK, proizvodnju energije i zdravlje mozga, a sadrži i antioksidans selen, koji je važan za imunitet i zdravlje štitnjače.

Losos i srdela

Ove masne ribe bogate su bjelančevinama i prirodno imaju malo soli i zasićenih masti, a istovremeno su izvrstan izvor omega-3 masnih kiselina.

Visokokvalitetni biljni proteini

Neki biljni proteini sadrže svih devet esencijalnih aminokiselina, ali većina ne.

– Ako ste vegan ili vegetarijanac, jako je važno jesti raznoliku prehranu kako biste zadovoljili osnovne potrebe – kažu nutricionisti.
Tofu

Tofu je potpuni protein koji sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina. Izvrstan je izvor željeza i kalcija te je bogat izoflavonima, za koje se čini da pomažu u zaštiti od srčanih bolesti, osteoporoze i nekih vrsta raka.

Pistacija

Pistacija je jedan od orašastih plodova s najvećim sadržajem proteina. Takođe je dobar izvor vlakana i nezasićenih masti. Sva tri hranjiva sastojka u kombinaciji čine pistacije snažnim sredstvom za suzbijanje apetita koje vas može spriječiti da se prejedate.

Leća

Leći nedostaju esencijalne aminokiseline cistein i metionin, ali nemojte dopustiti da vas to spriječi da je uklopite u svoje obroke. Izvrstan je izvor biljnih proteina. Jedna šoljica osigurava oko 18 grama proteina i 15 grama vlakana za snižavanje kolesterola, što je gotovo trećina vaših dnevnih potreba za vlaknima.

– Ona je prepuna procijanidina i flavanola, koji su snažni antioksidansi s protivupalnim i neuroprotektivnim učincima – navode nutricionisti.

Svakako jedite raznovrsne biljne proteine kako biste osigurali svoje tijelo svim esencijalnim aminokiselinama koje su mu potrebne, piše Kliks.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )