Foto: pixabay

Doktori kažu da je pametno da ribu jedemo barem jednom nedeljno, dok 2 puta nedeljno jedemo bareno meso, a ostala 4 dana da konzumiramo obroke od povrća.

Iako svi znamo da je riba zdrava, da li znate koja je najzdravija?

Donosimo vam spisak 9 najzdravijih riba na svijetu:
 
1. Atlantski losos: Kažu da omega 3 masne kiseline koje se nalaze u crvenom mesu ove ribe mogu da utiču na biološki sat čovjeka, što znači da može da uspori naše starenje.

2. Zubatica: Ova plava riba se smatra izuzetno korisnom za čovjeka jer sadrži obilje fosfora, kalijuma, kalcijuma, natrijuma i gvožđa.
 
3. Atlantska haringa: Ova riba se smatra masnijom ribom, ali omega 3 masne kiseline koje sadrži, od velike su koristi za kardiovaskularni sistem čovjeka.
 
4. Jezerska zlatovčica: Riba koja živi u slatkim vodama. NJeno meso je masno skoro kao meso lososa, ali se ne suši kada se termički obradi.
 
5. Girice: Inćuni ili sardele, su vrsta ribe koja ima toliko proteina da može da parira bilo kojem mesu. S druge strane njene kalorijske vrijednosti su male. Bogata je vitaminima i mineralima koji su potrebni čovjeku da bi normalno funkcionisao.
 
6. Skuša: Ova riba je savršena za svaku dijetu jer sadrži malo kalorija a monogo vitamina i minerala neophodnih za ljudski organizam.
 
7. Pastrmka: Ako samo jednom nedeljno budete jeli pastrmku možete sniziti holesterol, ojačati krvne sudove i nerve i izbjeći probleme sa pamćenjem u starosti.
 
8. Sardina: Ova mala riba se dobro apsorbuje u ljudskom organizmu i odličan je izvor proteina. Sardina sadrži čitav kompleks vitamina (A, B12, B6, D) i riblje ulje, koje snižava holesterol.
 
9. Tuna: Ova riba je puna omega 3 i omega 6 masnih kiselina što je svrstava u jednu od najkorisnijih riba.
 
Nikad ne štedite na kvalitetu ribe. Ako hoćete da obradujete sebe i svoju porodicu ribljim obrokom, izaberite pametno, jer nije svaka riba zdrava. Postoje one koje se masovno proizvode i pune su otrovne žive.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )