Foto: MOJ KUTAK/ YOUTUBE/ SCREENSHOT

Naučnici su otkrili da su zdrave starije osobe koje su svakodnevno konzumirale koncentrovani sok od borovnice pokazale značajno povećanje moždane aktivnosti, protoka krvi, pa čak i pamćenja u poređenju sa placebo grupom nakon samo nekoliko nedjelja.

Pokazalo se da antioksidanti, posebno flavonoidi, u borovnicama podstiču ove efekte, kao i da nude druge prednosti za zdravlje mozga, uključujući:
 
– Smanjenje rizika od demencije
 
– Smanjenje efekata Alchajmerove bolesti
 
– Spriječavanje gubitka pamćenja u vezi sa godinama

– Jačanje moždanih ćelija
 
– Povećanje koncentracije i fokusa
 
– Poboljšanje mentalnog zdravlja

Borovnice takođe imaju malo kalorija i šećera. Borovnice imaju oko jednu trećinu kalorija drugog voća kao što su banane, sa oko 20% manje šećera. One su jedno od najbogatijih bobica i veoma su bogate vlaknima, vitaminom C, vitaminom K i manganom. Borovnice su pune vode što ih čini i hidratantnim. Svaka borovnica sadrži oko 85% vode.

Svježe ili smrznuto?
Kada je u pitanju debata između izbora svježih ili smrznutih borovnica, odgovor je… OBA! Bilo da se konzumiraju sveže, smrznute, konzervisane ili kao ekstrakt, borovnice nude bezbrojne zdravstvene prednosti. U stvari, smrznute borovnice – posebno kada su zamrznute na mestu berbe – jednako su hranljive kao i sveže borovnice. Samo obavezno pažljivo provjerite etikete i uvjerite se da nema dodanog šećera, prenosi B92.
 
Savjeti za kupovinu borovnica
Da biste uštedjeli na troškovima, kupujte svježe borovnice kada su u sezoni i cijena je niska. Zatim ih možete zamrznuti da biste kasnije uživali.Pomiješajte borovnice u smutije, dodajte ih grčkom jogurtu, koristite ih u našoj bezglutenskoj koprezi ili jednostavno uživajte u svežim, direktno iz kese.
 
Borovnice neće nužno rešiti probleme sa spoznajom ili nas učiniti odmah pametnijima. Uz to, svako malo (i bobica) pomaže. Prije nego što napravite bilo kakve značajne promjene u vašoj ishrani, razgovarajte sa svojim ljekarom ili registrovanim dijetetičarom.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )