Foto: srpskainfo.com

Odmrzavanje mesa nije baš tako jednostavan proces, potrebno je da znamo pravilan način kako bismo to uradili na najbezbjedniji način za hranu okolo i naše zdravlje.

Postoje četiri načina za bezbjedno odmrzavanje hrane u frižideru, u mikrotalasnoj pećnici, kao dio procesa kuvanja ili pod hladnom tekućom vodom.

Odmrzavanje hrane u frižideru
Najsigurniji način za odmrzavanje hrane je u frižideru. Kada se hrana odmrzava u frižideru, ne mora da prođe kroz temperaturno opasnu zonu. Zbog toga je najsigurniji od svih metoda odmrzavanja. Da biste odmrznuli hranu u frižideru, uvjerite se da je temperatura 4 stepena ili niža i da su predmeti koji se odmrzavaju postavljeni na najniže police kako bi se spriječilo kapanje ili prskanje. Odmrzavanje hrane u frižideru može dugo da traje, pa prema tome treba da se isplanira i vrijeme pipremanja hrane koja se odmrzava.

Odmrzavanje hrane u mikrotalasnoj pećnici
Mikrovalne pećnice mogu biti veoma korisne za brzo odmrzavanje malih predmeta. Važno je zapamtiti da se toplota ne raspoređuje ravnomjerno kroz hranu kada koristite mikrotalasnu pećnicu, tako da će biti neophodno miješati proizvod tokom procesa odmrzavanja. Odmrzavanje u mikrotalasnoj pećnici se preporučuje samo za hranu koja se kuva odmah nakon odmrzavanja, piše Foodsafety.

Odmrzavanje hrane pod hladnom vodom
Odmrzavanje pod hladnom tekućom vodom je najmanje poželjan metod odmrzavanja, Ako morate da koristite ovaj metod, onda koristite čistu i dezinficiranu sudoperu i potpuno potopite namirnicu u činiju. Na kraju ne zaboravite da očistite i dezinfikujete sudoperu nakon odmrzavanja hrane u njoj, kao i činiju ukoliko ste je koristil, prenpsi Magazin Novostii.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )