Foto: pixabay

Prehlada može da traje danima, liječite se, ali nema naptetka. Ukoliko se ovo dešava, znači da nešto radite pogrešno. Kada smo prehlađeni organizmu je potrebna hrana koja pomaže u procesu oporavka, ali i dovoljno sna i redovna hidratacija, a ne samo lijekovi.

Evo koje greške ljudi najčešće prave, zbog čega će se prehlada oduži.
 
Nepravilno duvanje nosa

Prva asocijacija na prehladu je osoba sa maramicom u ruci koja izduvava nos. Ljekari upozoravaju da pokušaj suviše aktivnog oslobađanja od nosne sluzi i začepljenja može pogoršati curenje iz nosa i povećati rizik da obična prehlada preraste u infekciju sinusa. Snažno duvanje nosa zapravo može izazvati vraćanje sluzi u sinusne šupljine – bakterije samo uvlači dublje u sinuse, čime se pogoršava prehlada.Dugotrajna upotreba spreja za nos
Ako se predugo koriste, kapi za nos mogu izazvati oštećenje sluznice nosa, kao i zavisnost. Zbog toga ljekari i farmaceuti uvijek savjetuju, ako je potrebno, da se lijekovi ne koriste duže od jedne nedjelje. 
 
Nedovoljno odmora

Kvalitetan san je uvijek bitan, a naročito kada smo bolesni jer telu je potreban odmor kako bi se oporavilo.
 
U slučaju prehlade, treba izbegavati vježbe i naporne vežbe. Odgovarajući odmor neophodan je za brzi oporavak, a oni sa visokom temperaturom bi morali da leže. Stručnjaci upozoravaju da zanemarivanje odmora povećava rizik od zaostale upale, zbog čega je osoba podložnija drugim infekcijama.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )