Foto: Facebook

Tržište rada prolazi kroz brzu transformaciju u Evropi jer se konkurencija za poslove udvostručila u prošloj godini, a pojavile su se nove pozicije koje nijesu postojale prije 20 godina, pokazalo je novo istraživanje LinkedIn-a.

Gledajući u godinu koja je pred nama, najbrže rastuće pozicije vezane su za održivost, vještačku inteligenciju (AI) i razvoj poslovanja, predviđa društvena platforma usmjerena na zapošljavanje.
 
LinkedIn je proveo istraživanje u kojem je ispitao milione radnih pozicija koje su započeli njegovi članovi između 1. januara 2019. i 31. jula 2023, kako bi izračunao stopu rasta za svako radno mjesto.
 
Otkrili su da dvije trećine (67%) evropskih stručnjaka ove godine razmatra promjenu poslova, iako je konkurencija na tržištu rada sve veća.
 
Godine 2022. bilo je samo jedno otvoreno radno mjesto za otprilike svaka dva aktivna kandidata u Velikoj Britaniji i Francuskoj na LinkedInu, iako sada postoji samo jedno radno mjesto za oko svaka četiri kandidata.
 
37% evropskih profesionalaca kaže da traže veće plate kako bi se izborili sa krizom troškova života, dok 19% kaže da su sigurniji u svoje sposobnosti i da žele da pronađu bolji posao i kompaniju za razvoj karijere.
 
Koji poslovi su u porastu?
 
Najbrže rastući poslovi razlikuju se u različitim evropskim zemljama, ali zajednički trend pokazuje da su poslovi vezani za AI, održivosti i cyber bezbjednost u porastu, jer se kompanije bore s glavnim trendovima koji utiču na ekonomiju.
 
Nazivi traženih poslova uključuju: Menadžer održivosti, Inženjer vještačke inteligencije i Analitičar cyber bezbjednosti.
 
„U 2024. godini, jasno je da su AI i održivost dva od glavnih pokretača koji suštinski preoblikuju tržište rada – s tim da kompanije sve više žele da zaposle profesionalce sa zelenim i AI vještinama“, rekao je generalni direktor LinkedIn-a za Evropu i Latinsku Ameriku, Džoš Graf.
 
„Poslovi u ovim oblastima čine neke od najbrže rastućih širom Evrope”, dodao je.
 
Pet najtraženijih pozicija u Ujedinjenom Kraljevstvu su: menadžer održivosti, predstavnik za razvoj prodaje, analitičar osiguranja (procjenjuje pojedince i preduzeća kako bi se utvrdio nivo rizika), glavni službenik za prihode i stomatološki terapeut.
 
Usklađivanje vještina sa pozicijom može biti teško
 
U izvještaju se takođe navodi da se mnogi profesionalci bore da otkriju kako svoje vještine uskladiti sa željenim radnim mjestima, s obzirom na brz tempo promjena.
 
Povrh svega, 55% menadžera za zapošljavanje širom Evrope vjeruje da njihovim kompanijama nedostaju kvalifikovani kandidati jer im fale tradicionalne kvalifikacije.
 
“Mnogi od ovih poslova nisu ni postojali prije 20 godina, a s obzirom da tržište rada nastavlja da se mijenja tako brzo, prilagodljivost mora biti na prvom mjestu za poslovne lidere”, dodao je Graf.
 
„Dok se inicijative za učenje i razvoj često doživljavaju kao primamljive, inicijative za usavršavanje i prekvalifikaciju sada će biti ključne za privlačenje i zadržavanje radne snage, kao i za osiguravanje da vaši zaposleni imaju vještine potrebne za prilagođavanje promjenjivom svijetu rada”, prenosi Investitor.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )