Foto: Pixabay

Preporučuje se jesti hranu bogatu nezasićenim masnim kiselinama omega-3 i vitaminima C, A, E i D. Za bolje pamćenje ključan je i san, kao i redovita tjelesna aktivnost i vježbe treniranja pamćenja poput križaljki

Pamćenje je mentalna aktivnost kojom se prisjećamo informacija koje smo već iskusili ili naučili u prošlosti. To je složen sastav koji se temelji na mnogim moždanim procesima i ključni je dio našeg života. Zato je vrlo važno održavati zdravlje našeg mozga kako bismo poboljšali pamćenje, a u tome nam može pomoći nekoliko prirodnih lijekova.

1. Jedite za svoj mozak

Dobra i uravnotežena prehrana je neophodna za dobro pamćenje. Važna je pravilna opskrba glukozom, koja je presudna za cirkulaciju u mozgu. Preporučuje se jesti hranu bogatu nezasićenim masnim kiselinama omega-3, vitaminima C, A, E i D te mineralima i vlaknima. Prikladne su namirnice poput ribe, luka, tamnog povrća i bobičastog voća. Preporučljivo je izbjegavati pretjerani unos hrane s visokim udjelom rafiniranog šećera, kao i smanjiti unos alkohola.
 
2. Isprobajte omega-3 dodatke

Omega-3 masne kiseline su vitalne za cjelokupnu kognitivnu funkciju i poboljšanje pamćenja, posebno EPA i DHA, a to su omega-3 masne kiseline koje se prvenstveno nalaze u ribama i algama.
 
Pokazalo se da konzumacija adekvatnih količina omega-3 pomaže kognitivnom zdravlju, a pokazalo se i da posebno DHA (sa ili bez EPA) poboljšava radnu memoriju, jača opštu neuroprotekciju, povećava protok krvi u mozgu i još mnogo toga.
 
3. Budite aktivni i vježbajte

Vježbanje je lijek za tijelo i mozak. Studije su pokazale da aerobne i kardiorespiratorne vježbe povećavaju bijelu i sivu tvar u mozgu. Siva tvar je odgovorna za većinu procesa koji se odvijaju u mozgu, dok je bijela tvar više uključena u komunikaciju unutar mozga i između mozga i leđne moždine, a sve je to važno za funkciju pamćenja.

Tjelesna aktivnost povećava opskrbu mozga kisikom i smanjuje rizik od bolesti koje mogu dovesti do gubitka pamćenja, poput dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti. Vježbe koje zahtijevaju veće motoričke sposobnosti mogu vam najviše pomoći, a šetnja ili trčanje u prirodi bit će dovoljne.

Primjeri vježbi mogu biti nadopunjavanje poslovica ili narodnih mudrosti, rješavanje križaljki, navođenje riječi vezanih uz određenu riječ, upisivanje slova koja nedostaju itd.

4. Opuštanje uz meditaciju ili jogu
 
Meditacija i druge prakse svjesnosti zadnjih nekoliko godina su neizbježan alat za mir i opuštenost. Dokazano je da meditacija produljuje telomjere (biomarker za dugovječnost) i poboljšava cjelokupnu funkciju mozga. Osim toga, povećava sivu tvar u mozgu i pomaže poboljšati pamćenje i učenje.
 
5. Ne zaboravite na san

Dovoljno spavanja ključno jeza učenje i održavanje dobrog pamćenja. Kada spavamo, povećava se i naša kreativnost i koncentracija, što je vrlo važno za pohranjivanje podataka u naše sjećanje. Preporučljivo je pridržavati se rasporeda spavanja gdje ustajemo i odlazimo u krevet svaki dan u isto vrijeme, čak i vikendom i praznicima, piše Mind Body Green.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )