Foto: ilustracija

Svi naši vitalni organi zahtijevaju magnezijum kako bi pravilno funkcionisali, i bez njega naše tijelo ne bi moglo pravilno da se razvija.

Prema istraživanjima nedostatak magnezijuma može dovesti do ozbiljnih medicinskih poremećaja kao što su osteoporosis, dijabetes tipa 2 i kardiovaskularna oboljenja . Ovi znakovima će vas na nedostatak magnezijuma u organizmu i da nešto trebate da preduzmete.
 
Grčenje mišića

Usljed nedostatka magnezijuma dolazi do grčenja mišića. Magnezijum je mineral koji dopušta našim mišićima da se opuste. Kada našem tijelu nedostaje magnezijum, počinjemo da imamo problema sa mišićima, osjećamo česte grčeve ili trzaje mišića, ponekad imamo i tikove facijalnih mišića. U ekstremnim situacijama, grčevi mogu dovesti do hronične nesanice.
 
Nepravilne srčane kontrakcije

Manjak magnezijuma takođe može imati negativan efekat na srčane mišiće. Pošto ovaj mineral omogućuje pravilne kontrakcije srčanih mišića, njegov nedostatak može dovesti do srčane aritmije, koja uvećava šansu za srčanim udarom, kao i moždanim udarom.
 
Depresija i loše raspoloženje

Prije više od jednog vijeka, lijek za depresiju bio je magnezijum. Prije više od jednog vijeka, bilo je uobičajeno za doktore da prepisuju magnezijum pacijentima koji pate od depresije. Danas, veza između nedostatka magnezijuma i lošeg raspoloženja je zaboravljena, iako mnoga istraživanja teže tome da je ponovo osnaže.
 
Neprijatno zujanje u ušima

Tinnitus je medicinski izraz za zujanje u ušima. Iako je tinnitus često uzrokovan infekcijama, do njega takođe može doći usljed unošenja premale doze magnezijuma u organizam. Stoga, ukoliko imate ovakve probleme, pokušajte da povećate dozu magnezijuma koju svakodnevno unosite i provjerite da li je to prekinulo neprijatno zujanje u ušima.
 
Kamen u bubregu

Većina ljudi vjeruje da je dobijanje kamena u bubregu uzrokovano nedostatkom kalcijuma. Međutim, novija istraživanja teže tome da pokažu da nedostatak magnezijuma takođe može biti uzrok ovog oboljenja. Upravo zato, konzumiranje namirnica koje su bogate magnezijumom može izliječiti ovu bolest.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )