Foto: bljesak.info

Nizak nivo željeza može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih posljedica kao što je ometanje rada srca. Stoga, vrlo je važno da ovaj mineral svakodnevno unosite u svoj organizam, a pojedine vrste voća mogu vam pomoći u tome.

Umor, vrtoglavica, ubrzan rad srca, depresija, gubitak kose i blijeda koža samo su neki od znakova nedostatka željeza u organizmu. Nizak nivo željeza najčešće imaju žene tokom menstrualnog ciklusa i trudnice, ali nije isključeno da i druge osobe mogu imati manjak ovog minerala.
 
Doktor Mat Angove iz Optimize Irona naveo je da voće generalno nije jak izvor željeza, ali da postoje razlozi zašto bismo trebali ih dodati u ishranu ukoliko imamo nedostatak željeza.
 
Voće s visokim udjelom jabučne kiseline
Iako se voće ne smatra značajnim izvorom željeza, ono može pomoći u kombinaciji s drugima namirnicama bogatim željezom. Jedna od vrsta je svakako voće s visokim udjelom jabučne kiseline, a pod tim se najviše smatraju jagode, marelice i trešnje. Doktor navodi da ova vrsta voća značajno povećava unos željeza u crijevnim stanicama.

Suvo voće
Suvo voće poput grožđica i suvih šljiva dobar najveći su izvor željeza kada je riječ o voću. One imaju viši udio i bolju ukupnu bioraspoloživost željeza u poređenju sa svježim voćem.
 
Citrusno voće
Konzumacija voća s limunskom kiselinom takođe ima dobar uticaj na povećavanje željeza u organizmu jer pomažu u apsorpciji ovog minerala. Pored toga, citrusi su veoma dobri i za imunološki system, prenosi Klix.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )