Foto: Pixabay
Ne samo da je vizuelno neodoljiva, već je i prirodan izvor omega-3 masnih kiselina, a zahvaljujući čija sjemenkama i ovsenim pahuljicama – pruža dugotrajan osjećaj sitosti.
Ovsena kaša se preporučuje za poboljšanje probave, za normalizaciju holesterola, kao i kod osoba koje žele da regulišu visok pritisak i preteranu tjelesnu težinu.
Potrebne namirnice
- 3 kašike ovsene kaše
- 1 kašika čija semenki
- ½ kašike domaćeg meda
- 3 kašike grčkog jogurta
- svježe jagode i još malo meda za dekoraciju
Priprema
U posudi sjedinite ovsenu kašu, čija sjemenke, med i grčki jogurt.
Na vrh dodajte svježe isjeckane jagode i po želji još malo meda.
Kašu možete konzumirati odmah, ali je najbolja kada prenoći u frižideru – tada dobija gustu, kremastu teksturu koja podsjeća na desert.
Zašto je ova kaša odličan izbor?
- Brzo se priprema
- Puna je vlakana, proteina i zdravih masti
- Podržava varenje i ravnotežu šećera u krvi
- Idealna za doručak kod kuće ili kao obrok "za ponijeti"
Ne zaboravite da hrana ne mora biti komplikovana da bi bila hranljiva i ukusna. Ova ovsena kaša je dokaz da jednostavnost i zdravlje mogu ići ruku pod ruku. Ali kod konzumiranja ovsene kaše postoji jedna značajna - "caka".
Ovsena kaša, naime, sadrži i fitinsku kiselinu, koja je u stanju da ukloni neke korisne supstance iz tijela. Mnogi prave grešku tako što svakog dana jedu ovsenu kašu za doručak, pa možda čak i za večeru. Ruska nutricionistkinja Elena Solomatina naglašava da bi ovu kašu trebalo jesti za doručak dva do tri puta nedjeljno, ali ne češće, prnnosi Kurir.