Foto: pixabay

Izvinjenje može pomoći kako bi se stvari izgladile među djecom, ali prisiljavati djecu da se izvinjavaju je pogrešno, ističe dječja psihologinja Laura Markham.

Nekoliko je razloga zašto ne bi djecu prisiljavati da se izvine, ali roditelji mogu učiniti neke druge stvari umjesto toga.

Takvo izvinjnje zapravo nema nikakvog učinka.

"Decenije istraživanja ljubavnih odnosa pokazala su da kada se jedna osoba osjeća prisiljenom izvinuti prije nego što je za to spremna, to zapravo ne popravlja vezu. Vjerujemo da isto vrijedi i za djecu u odnosima s bližnjima i prijateljima", navodi Markham i dodaje kako takvo prisiljeno izvinjenje zapravo izaziva sram kod djece.

"Kada su posramljena, djeca se osjećaju loše što znači da ne mogu činiti stvari na bolji način", ističe Markham i dodaje da stoga pojedina djeca ponavljaju stvari za koje su se morali izvinuti.

Markham dodaje da ponekad roditelji prisile djecu da se izvine kako bi se sami roditelji osjećali manje posramljenima.

"Ako pitate djecu šta misle o ovome, reći će vam da se mrze izvinjavati kada su ljuti i da su zbog toga još više ljuti", navodi Markham.

Šta roditelji mogu uraditi umjesto toga?

Umjesto da prisiljavaju djecu na izvinjavanje, roditelji bi trebali pomoći djeci da nauče bolje komunicirati.

"Želite osnažiti svoje dijete i pomoći mu da samo sebe vidi kao velikodušnu osobu koja može ispraviti stvari kada pogriješi", navodi Markham.

Roditelji starijoj djeci trebaju dopustiti da sami pokušaju shvatiti kako mogu popraviti neki odnos. Markham navodi kako djeci treba dati neke prijedloge i ideje, ali im treba dopustiti da sami odluče i naprave ono što misle da će ispraviti stvar.

"Djeca uče od nas. Kada se odnos između vas i djeteta naruši, izvinite se i nađite način da se ponovno povežete", ističe Markham.

Ukratko rečeno, izvinjenje je važan alat u svakom odnosu, ali ako prisiljavamo dijete da se izvinjava kada to i ne misli, izvinjenje gubi smisao i snagu. Umjesto toga, pustite djecu da uče na vlastitim greškama, piše Your Tango.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )