Foto: Azov

Zadnje uporište ukrajinskih boraca u čeličani Azovstal u Mariupolju pod stalnim je napadom Rusa. U objavi na Telegramu pukovnija Azov piše da Rusija "nastavlja bacati vazdušne bombe... nastavlja koristiti teško topništvo i tenkove te velik broj pješadije za pokušaj napada na ukrajinske položaje".

"Unatoč izuzetno kritičnoj situaciji, branitelji, ulažući nadljudske napore, odbijaju pokušaje probijanja položaja branitelja i odvraćaju neprijateljske jedinice", stoji u objavi.
 
Kako javlja Kyiv Independent, pozivajući se na jednog od ukrajinskih branitelja koji se nalazi u čeličani, u Azovstalu je oko 600 ranjenih branitelja. "Ozlijeđeni vojnici bez udova leže jedni pored drugih u nehigijenskim uvjetima, okruženi su muhama, jaucima i neugodnim mirisima", kazao je mariupoljski branitelj, inače lokalni policajac.

Portparol turskog predsjednika Tayyipa Erdogana Ibrahim Kalin rekao je Reutersu da su Erdogan i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij razgovarali o planu prije dvije sedmice te da je taj plan i dalje na stolu. 
 
Plan podrazumijeva da se ranjene borce prebaci 60-ak kilometara dalje niz obalu do Berdjanska, gdje bi ih turski brod odveo do Istanbula s druge strane Crnog mora.
 
Kalin kaže da je turski brod spreman za evakuaciju.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )