Foto: Glas Srpske

Pandemija “kovida 19” zaustavila je polaganje vozačkih ispita u Republici Srpskoj, a iako su ispitivači u nadležnim komisijama indirektno pogođeni odlukama republičkih institucija nemaju pravo na naknade dok traje obustava, jer nisu stalno angažovani.

Sprovođenje vozačkih ispita se odvija putem komisija za polaganje koje imenuje Ministarstvo prosvjete i kulture, a trenutno 194 lica ima rješenje o imenovanju.


Ispitivači se, kako su pojasnili u Zavodu za obrazovanje odraslih Srpske, angažuju po potrebi, odnosno u zavisnosti od broja kandidata za vozače, a angažman sekretara i predsjednika komisija podrazumijeva administrative i druge poslove koji se odvijaju svakodnevno bez obzira na broj prijavljenih kandidata.


Za angažman u komisiji ispitivači ostvaruju naknadu prema broju ispitanih kandidata za vozača.


U Zavodu su potvrdili da su ispitivačima naknade za februar isplaćene krajem marta, kao i da je isplata za mart, a na osnovu broja ispitanih kandidata do prekida polaganja, planirana do kraja aprila.


- Ispitivači neće ostvarivati naknadu u periodu obustave polaganja vozačkih ispita u Republici Srpskoj, jer je odlukom propisana naknada za ispitivače prema broju ispitanih kandidata - istakli su u Zavodu.


U toj instituciji procjenjuju da će period nakon normalizacije stanja u RS podrazumijevati daleko veći angažman članova komisije od uobičajenog, a samim tim i značajno veće naknade u odnosu na uobičajene.


- S obzirom ne to da angažman u komisiji za polaganje vozačkih ispita u Srpskoj ne predstavlja radni odnos, ispitivači ne mogu očekivati pomoć vezano za period u kojem su imenovani, a nisu bili angažovani. Kao vid kompenzacije, a u vezi sa trenutnom situacijom, ispitivači mogu očekivati značajno veći angažman, a samim tim i veće naknade u periodu nakon normalizacije stanja - zaključili su u Zavodu za obrazovanje odraslih koji djeluje u okviru Ministarstva prosvjete i kulture RS.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )