Foto: srpskainfo.com

Budžet institucija BiH za 2020. godinu je skandalozan! U vrijeme teške ekonomske krize, kada prihodi od PDV-a padaju, a lokalne zajednice jedva opstaju, Predsjedništvo BiH je predložilo budžet za 30 miliona КM veći u odnosu na prethodne godine i to uvećanje je planirano od prihoda od PDV. Šokirana sam da je srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, to podržao, izjavila je član GO SDS, Aleksandra Pandurević.

– Očekivala sam da će se Dodik boriti za Republiku Srpsku i ljude koji su na rubu egzistencije zbog pandemije, a neće od njih otimati da bi dao institucijama BiH. Кada je Predsjedništvo, početkom pandemije COVID, vratilo budžet Savjetu ministara i tražilo da se budžet prilagodi saniranju posljedica epidemije, očekivala sam da će budžet biti značajno umanjen, kako bi privreda i lokalne zajednice dobile više sredstava. Umjesto tog, od lokalnih zajednica i privrede se uzima 30 miliona kako bi se zapošljavalo i usavršavale IT licence u institucijama BiH. 10 miliona КM su planirali za putne troškove. Pa gdje to ko putuje kada su granice zatvorene i tako će biti i do kraja godine? To je sramota! – kaže Pandurevićeva, saopšteno je iz SDS.

Ona podsjeća da su prihodi od indirektnih poreza, u prvih pet mjeseci ove godine, manji za 10,14 odsto ili 325 miliona КM u odnosu na isti period prošle godine što je posljedica pandemije pandemije COVID.

– Taj pad prihoda su najviše osjetile lokalne zajednice jer su njihovi budžeti poslednji u lancu punjenja. Već imamo pad prihoda od PDV-a od 360 miliona КM u odnosu na prošlu godinu, i vrlo je vjerovatno da će do kraja godine cifra dostići i 800 miliona КM, a onda se Predsjedništvo BiH solidariše sa građanima tako da poveća budžet institucija BiH od kojeg narod nema nikakve koristi – ističe ona.

Pandurevićeva podsjeća da u vrijeme kada su SDS i PDP bili u Savjetu ministara, iako je bila relativno stabilna ekonomska situacija, četiri godine nisu dozvolili povećanje budžeta ni za jednu jedinu marku.

– Zašto nismo dozvolili? Pa zato što je to budžet iz kojeg se isplaćuju plate, telefoni, službena putovanja. On nema ni socijalnu ni razvojnu komponentu koja bi opravdala povećanje – objasnila ja ona.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )