Foto: kaprik/Shutterstock

Treći ruski aerodrom gorio je nakon, po svemu sudeći, napada dronom.


Facebook je smanjio distribuciju vijesti na vašim početnim stranama!

Za nesmetano praćenje vijesti i ostalog sadržaja, dodajte cafe.ba besplatnu aplikaciju ! Klikom OVDJE !


Taj je napad je uslijedio dan nakon što je Rusija objavila da su bespilotne letjelice iz sovjetskog doba pogodile vazdušnu bazu Engels u kojoj se nalazi ruska flota strateških bombardera, i bazu u Rjazanu, samo nekoliko sati vožnje od Moskve.
 
"Njujork tajms” je, pozivajući se na visokog ukrajinskog zvaničnika, rekao je da su dronovi uključeni u napade u ponedjeljak lansirani sa ukrajinske teritorije, a da je barem jedan od napada izveden uz pomoć specijalnih snaga u blizini baze.

Upitan o tim napadima ukrajinski ministar odbrane Oleskij Reznikov ponovio je ono što Ukrajinci redovno govore - da su eksplozije u ruskim bazama izazvali neoprezni pušači.

"Vrlo često Rusi puše na mjestima gdje je zabranjeno pušenje", rekao je on.
 
Savjetnik ukrajinskog predsjednika Oleksij Arestovič otišao je i dalje, ističući da je Engels jedina ruska baza koja je potpuno opremljena za divovske bombardere koje je Rusija koristila u napadima na Ukrajinu.
 
"Sve to komplikuje operaciju protiv Ukrajine. Juče smo, zahvaljujući njihovom neuspješnom pušenju, postigli vrlo veliki rezultat", rekao je Arestovič.
 
Međutim, ruski komentatori objavili su na društvenim mrežama da bi, ako Ukrajina može da udari tako duboko unutar Rusije, možda može pogoditi i Moskvu.
 
Brojni smatraju da će ruski zapovjedni lanac vjerovatno nastojati da identifikuje i nametne ozbiljne sankcije ruskim komandantima odgovornim za dopuštanje takvog incidenta.
 
"Sposobnost oružanih snaga Ukrajine da dostignu vojne ciljeve duboko u teritoriji Ruske Federacije ima vrlo simbolično i važno značenje", napisao je ukrajinski vojni analitičar Serhij Zgurets na web stranici Espreso TV.
 
Ogromni bombarderi dugog dometa “Tupoljev” koje Rusija drži u bazi Engels glavni su dio ruskog strateškog nuklearnog arsenala, slično B-52 koje su SAD rasporedile tokom hladnog rata.
 
Baza Engels, u blizini grada Saratova, udaljena je 600 km od najbliže ukrajinske teritorije.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 1 )