Foto: Pixabay

Paradajz je nevjerovatno zdrava namirnica pa nije čudno što postoji mnoštvo jela u kojima je jedan od glavnih sastojaka. Osim ako imate refluks kiseline, jedite paradajz svaki dan i poboljšajte zdravlje.

Smanjuje rizik od raka
Likopen je vrsta antioksidansa u paradajzu za koji se zna da je vrlo dobar u sprečavanju raka. Stručnjaci kažu da je likopen posebno dobar u liječenju raka grla, želuca, grlića materice, prostate i debelog crijeva. Da bi se ovaj borac protiv raka aktivirao, paradajz se mora podgrijati.
 
Podmlađuje vas

Osim likopena, u paradajzu postoje i mnogi drugi antioksidansi. Jedan od njih je vitamin C, koji je vrlo dobar za vašu kožu. Uključivanje paradajza u ishranu odličan je način da se uspore različiti znakovi starenja, jer vitamin C neutralizuje slobodne radikale, koji ubrzavaju proces starenja.
 
Čuva zdravlje srca

Puno antioksidansa u paradajzu pomaže kardiovaskularnom sistemu da ostane u vrhunskom stanju. To je zato što molekuli koji se bore protiv slobodnih radikala pomažu u sprečavanju oksidacije masnih ćelija, sprečavajući ih da oni na kraju postanu holesterol koji začepljuje vaše arterije. Arterije bez začepljenja sprečavaju pojavu visokog krvnog pritiska i kardiovaskularnih bolesti.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 1 )