Foto: Srpskainfo/

Jedini dogovor koji Srpska pravoslavna crkva (SPC) prihvata jeste onaj u kojem su Kosovo i Metohija u sastavu Srbije, rekao je Njegova svetost patrijarh srpski Irinej povodom proteklih pregovora između Beograda i Prištine.

To je apsolutno stav Crkve i tu se ništa nije promijenilo. Još ćemo da vidimo u kom pravcu idu pregovori između srpske i albanske strane, još se upoznajemo sa materijom – izjavio je patrijarh Irinej za portal Nova.rs.

On je dodao da će se SPC, ukoliko uslijedi poziv, uključiti u pregovore u vezi sa Kosovom i Metohijom.

– Ako nas neko pozove i da nam priliku, mi ćemo se uključiti u razgovore oko Kosova. U suprotnom ćemo svakako pratiti kako se odvija proces pregovora – istakao je patrijarh srpski.

Patrijarh Irinej je rekao da predstavnici SPC čekaju da čuju kako glasi izvorni dogovor potpisan u Vašingtonu, te da on lično, kao i Crkva, podržavaju ideju da se normalizuju odnosi između Albanaca i Srba.

– To bi bilo normalno. Neophodno je uspostaviti dobar odnos između dva naroda – poručio je patrijarh Irinej.

Prethodnih sedmicu dana intezivirani su razgovori između Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa.

Prva rudna razgovora održana je u Vašingtonu, gdje su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik privremenih institucija u Prištini Avdulah Hoti odvojeno parafirali sporazum o poboljšanju ekonomskih odnosa, čijem je potpisivanju prisustvovao i predsjednik SAD Donald Tramp.

Poslije toga, uslijedili su razgovori u Briselu, uz posredovanje EU, o nestalim osobama, interno raseljenim i ekonomskim pitanjima, a usaglašeno je da se otvore dvije nove teme – Zajednica srpskih opština, kao i imovina i finansijski zahtjevi.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )