Foto: Telegram

Ne samo da je Alijansa proširila oblast interesovanja na sajber prostor i svemir, već se miješa i u niz civilnih područja poput klimatskih promjena, infrastrukture, lanaca snabdijevanja, zdravlja i energije, rekao je Lijan Žao


Facebook je smanjio distribuciju vijesti na vašim početnim stranama!

Za nesmetano praćenje vijesti i ostalog sadržaja, dodajte cafe.ba besplatnu aplikaciju ! Klikom OVDJE !


Kao regionalni odbrambeni savez, NATO bi trebalo striktno da se drži svog geografskog područja i da ne pokušava da pređe ili čak prelazi te granice, rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Lijan Žao.
 
Na konferenciji za novinare u Pekingu, Žao je istakao da je NATO proširio svoje "pipke" posle Hladnog rata i da oni sada dosežu dublje i šire nego prije tog perioda, prenijela je agencija Anadolija.
 
"Ne samo da je NATO proširio oblast svojih interesovanja na sajber prostor i svemir, kojima bi trebalo da se bave specijalizovane međunarodne agencije i Ujedinjene nacije, u pitanja kolektivne odbrane država članica, već je Alijansa pojačala svoje miješanje i u niz civilnih područja poput klimatskih promjena, infrastrukture, lanaca snabdijevanja, zdravlja i energije", rekao je Žao.
 
NATO nema pravo da djeluje van svojih ovlašćenja i pokušava da napreduje namećući sopstvena "gangsterska pravila", upozorio je portparol kineskog ministarstva.
 
Žao je reagovao na izjavu generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga koji je u ponedjeljak na samitu NATO u Madridu izjavio, kako je prenio Rojters, da zapadne zemlje treba da budu oprezne da ne stvore novu zavisnost od Kine, kao što su se "vezali" za Rusiju zbog njenih zaliha energenata.
 
Stoltenberg je upozorio na "rastuće napore Kine da kontroliše kritičnu infrastrukturu (zemalja NATO), lance snabdijevanja i ključne industrijske sektore".
 
Konstatujući da su kineski rijetki minerali prisutni svuda, u zapadnjačkim telefonima, automobilima, vojnoj opremi, generalni sekretar NATO-a je poentirao: "Ne smijemo da damo nikakvu šansu autoritarnim režimima da iskorišćavaju našu ranjivost i potkopavaju nas".
 
Formiranje i razvoj svjetskog industrijskog lanca i lanaca snabdijevanja proizvod je zakona tržišta i izbora korporacija, objasnio je Žao Stoltenbergu.
 
"Tokom proteklih godina, Kina je uspostavila poštenu i fer saradnju sa zemljama i preduzećima u različitim regionima, uključujući i NATO države, što je donijelo veliku korist ljudima na obje strane", istakao je Žao.
 
Za razliku od NATO strategije iz 2010. godine, u kojoj se Kina ni riječju ne pominje, u novom strateškom konceptu Sjevernoatlantske alijanse objavljenom ovog juna Peking je "izazov za interese, bezbjednost i vrijednosti alijanse", kao ekonomska i vojna sila čije su strategija, namjere i vojni razvoj nedokučivi zemljama NATO.
 
NATO je sistematski izazov za svjetski mir i stabilnost, odgovorio je tada Lijan Žao komentarišući novi odbrambene koncepte alijanse i dodajući da su ocjene o Kini pretjerane i predstavljaju uzaludne napore da se ona prikaže kao prijetnja.
 
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )