Foto: crna-hronika.info

Od 2019. do početka 2024. godine, više od 6500 profesionalnih vozača napustilo je Bosnu i Hercegovinu u potrazi za boljim životom, dok je oko 1700 prijevozničkih firmi preregistrirano, uglavnom u Sloveniju i druge zemlje Europske unije. Ova situacija izaziva ozbiljne posljedice za transportni sektor u zemlji.

Jedan od vozača, koji je odlučio potražiti sreću u Njemačkoj, ističe da je život na cesti pun stresa, posebno kada se moraju ispoštovati svi zakazani termini. Iako je zarada dobra, izazovi poput prilagođavanja na stranu kulturu i razliku u temperamentu dodatno otežavaju situaciju. Vozači autobusa su među najtraženijim zanimanjima u Njemačkoj, a očekuje se da će do 2030. godine nedostajati više od 80.000 vozača.

Procjene sugeriraju da je posljednjih godina više od 6000 vozača napustilo zemlju, što ozbiljno narušava transportni sektor. Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prijevoznika RS-a, upozorava da bi ovakav trend mogao dovesti do potpunog gubitka ove djelatnosti. Prijevoznici se suočavaju s problemima, pa su prisiljeni zapošljavati penzionere kako bi održali svoje linije. Aziz Hadžić, vlasnik putničke agencije, navodi da je nedavno izgubio mlade vozače koji su se odlučili preseliti u Njemačku.

Kako bi privukli nove radnike, mnoge firmeu BiH nude plaćanje vozačkog ispita. Potražnja za vozačima u Evropi je ogromna, a neki visokoobrazovani ljudi, poput bivšeg profesora Harisa Omanovića, odlučuju se za vozačku karijeru zbog boljih uslovai prihoda.

U Zeničko-dobojskom kantonu, javlja FTV poslodavci nude besplatno polaganje vozačkog ispita kao način da osiguraju radnu snagu. Amer Buljubašić, koji je sudjelovao u projektu besplatnog usavršavanja, smatra da bi ovakvi projekti mogli pomoći u zadržavanju mladih u BiH.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )