Foto: Ilustracija/Arhiva

Ako do 1. decembra 2022. ne bude održan zajednički sastanak sa predstavnicima Vlade FBiH organizovaćemo masovne mirne proteste pred zgradom Vlade na kojim ćemo upoznati javnost o našim zahtjevima, saopšteno je Saveza Udruženja penzionera FBiH.

Navode da su njihovi zahtjevi hitno povećanje iznosa najniže penzije, ispravljanje nepravde učinjene pri donošenju Odluke o vanrednom usklađivanju, konkretno, povećanje procenta usklađivanja svih penzija. Traže i sveobuhvatan program socijalne i ekonomske pomoći penzionerima za ublažavanje rasta cijena, odnosno posljedica inflacije.
 
Dodaju da je Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje, na osnovu zaduženja Vlade Federacije, predložio da sve penzije budu povećane za 4,35 posto jer postoje zakonski i finansijski uslovi.
 
"Ne uvažavajući taj prijedlog i bez konsultacija sa Savezom, Vlada FBiH na telefonskoj sjednici donosi odluku o povećanju samo najnižih penzija za pet posto, iako joj je Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju omogućen veći procenat povećanja", navode iz Saveza i dodaju da je Vlada uredbom u julu dodijelila jednokratnu novčanu pomoć od 100 KM svim penzionerima, iako bi Savez, da je konsultovan, predložio 150 KM za penzionere sa najnižim penzijama, a ostalim po 50 KM.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )